- تاریخ: 2017-01-22
- شناسه خبر: 22064 351 بازدید
گره کور مشکلات فرش دستباف گلستان چشم انتظار باز شدن
ارکین نیوز-در ۱۰ سال گذشته فرشهایی با طرحها و رنگهای متنوع در بازار ایجاد شده است، اما تولیدکننده هنوز از طرحهای سنتی و قدیمی استفاده میکند، در حالیکه طی این سالها سلیقه مصرفکننده تغییر کرده است. صنعت فرش دستباف ا ...

ارکین نیوز-در ۱۰ سال گذشته فرشهایی با طرحها و رنگهای متنوع در بازار ایجاد شده است، اما تولیدکننده هنوز از طرحهای سنتی و قدیمی استفاده میکند، در حالیکه طی این سالها سلیقه مصرفکننده تغییر کرده است.
صنعت فرش دستباف از قدمتی هزار ساله در کشور ما برخوردار است، صنعتی که به عنوان پردرآمدترین صادرات غیرنفتی تلقی میشود و با ایجاد ارزش افزوده، ارزآوری و اشتغال میتواند کمک شایانی به رشد و توسعه کشور داشته باشد.
با این وجود آمارها حاکی از آن است که فرش دستباف این هنر اصیل ایرانی با مشکلات و چالشهای خاص خود مواجه است مشکلاتی از جمله تقلید از روشها و طرحهای ایرانی و ارائه با قیمت نازل، ارائه طرحها و سبکهای تکراری، در نطر نگرفتن سلیقه مصرفکننده و افزایش قیمتها از جمله مشکلات مهم در صنعت فرش دستباف کشور و بالطبع آن در استان گلستان محسوب میشود.
استان گلستان نیر از گذشته مهد تولید فرشهای دستباف از جمله فرش ترکمن بوده است بر اساس گفتههای مسؤولان ۱۲ درصد اشتغال این استان در بحث فرش دستباف و صنایع دستی است از این رو توجه به مشکلات این صنعت و تولیدکنندگان باید مورد توجه مسؤولان امر قرار گیرد. فرش دستباف نمونه عملی بارز و آشکار اقتصاد مقاومتی است در واقع لازم است از این هنر تولیدی حمایتهای لازم انجام شود.
تغییر نامحسوس صادرات فرش دستباف در استان گلستان
در همین رابطه رئیس اتحادیه فرش دستباف استان گلستان در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان، با اشاره به تولید فرش دستباف در ۹ ماه سال جاری اظهار کرد: در ۹ ماه سال جاری ۲۳ هزار و ۴۰۰ مترمربع به وزن ۹۳ هزار و ۶۰۰ کیلوگرم فرش دستباف در استان گلستان تولید شد که از این میزان ۱۳ هزار و ۶۰۰ مترمربع به وزن ۵۲ هزار و ۴۰۰ کیلوگرم و ارزش یک میلیون و ۶۰۰ هزار دلار به کشورهای دیگر صادر شد.
ابوالفضل ابطحی با بیان اینکه نسبت به سال گذشته در صادرات تغییر چندانی بوجود نیامده است به برخی از مشکلات در حوزه فرش دستباف استان گلستان اشاره کرد و افزود: متأسفانه بعضی از تولیدکنندگان ما از مواد نامرغوب و رنگهای بی ثبات استفاده میکنند البته این مشکل در سراسر کشور وجود دارد اما در استان ما بیشتر مشاهده میشود و به یکی از مهمترین مشکلات فرش دستباف استان تبدیل شده است در واقع هنوز تولیدکنندهها به روال سنتی اقدام به تولید میکند.
تولید سنتی، پاسخگوی نیاز صادراتی فرش دستباف نیست
وی بیان کرد: در ۱۰ سال گذشته طرحهای متنوع و رنگهای متنوع در بازار ایجاد شده است اما تولیدکننده هنوز از طرحهای سنتی و قدیمی استفاده میکند در حالیکه طی این سالها سلیقه مصرفکننده تغییر کرده است.
وی تنها راه نجات برای افزایش صادرات فرش دستباف را روی آوردن به طرحهای جدید عنوان کرد و گفت: در شرایط کنونی تولید سنتی پاسخگوی نیاز صادراتی ما نیست و باید تولیدکننده بر مبنای نیاز خارجی عمل کند چرا که نوع فرهنگ و نوع سلایق متفاوت شده و تولیدکننده باید این موارد را در نظر داشته باشد.
رئیس اتحادیه فرش دستباف استان گلستان ادامه داد: سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با اقداماتی همچون برگزاری کلاسهای آموزشی، آموزش ارتقا مهارت قالیبافان، آموزش رنگرزی و… گامهای مؤثری را برای افزایش صادرات در سالهای آتی برمیدارد.
خرید فرش دستباف، سرمایهگذاری برای خانوادهها
ابطحی فرش دستباف را یک سرمایهگذاری برای خانوادهها دانست و گفت: متأسفانه بیشتر مردم نسبت به مزیتهای فرش دستباف آگاهی ندارند در حالیکه خرید فرش دستباف یک سرمایهگذاری برای خانوادهها محسوب میشود اما خرید فرش ماشینی به اقتصاد خانواده ضرر میزند چرا که فرش دستباف با گذشت زمان بر ارزش آن افزوده میشود در حالیکه فرش ماشینی چنین مزیتی را ندارد از طرفی فرش دستباف از پشم طبیعی درست شده است اما فرش ماشینی از پشم مصنوعی درست شده که برای سلامت افراد مضر است.
وی گفت: متأسفانه مردم ما تنها به زیبایی عادت کردهاند و فکر میکنند صرف زیبا بودن یک طرح و فرش آیتم مناسبی برای خرید خواهد بود و از معایب کار خود آگاهی ندارند.
افزایش اشتغال با فعال شدن صنعت فرش دستباف
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گلستان با بیان اینکه با فعال شدن صنعت فرش دستباف میزان اشتغال در استان افزایش خواهد یافت در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان گفت: برای تحقق این امر باید در زمینه وامهای روستایی اشتغالزایی، در روستاها اطلاعرسانی شود تا بتوان با این تسهیلات صنعت فرش استان را در روستاها گسترش داد و شاهد اشتغال و درآمد بیشتری برای مردم استان باشیم.
حسینقلی قوانلو در رابطه با برنامههای سازمان صنعت استان گلستان برای حمایت از توسعه و فروش فرش دستباف گفت: پایانه فرش دستباف و صنایعدستی از جمله اقدامات کارگروه توسعه صادرات استان در راستای حمایت از فروش و توسعه صادرات این محصول است در واقع با راهاندازی پایانه صادراتی فرش و صنایع دستی میتوان به افزایش صادرات فرش دستباف استان کمک کرد.
وی اضافه کرد: این امر در کارگروه توسعه صادرات استان با حضور استاندار گلستان تصویب و عملیاتی خواهد شد، از سویی ایجاد فروشگاههای مشخص در نقاط مناسب استان برای عرضه دائمی و مستقیم محصولات تولیدی حوزه فرش و صنایعدستی میتواند قسمتی از مشکلات مربوط به حوزه فرش را رفع کند.
به گفته قوانلو یکی از عواملی که موجب کاهش صادرات و از دست دادن بازار فروش برای فرش دستباف استان گلستان به خصوص فرش ترکمن است استفاده از نقوش قدیمی است.
وی خاطرنشان کرد: لازم است با حفظ نقوش ترکمن، براساس نیاز و سلیقه بازار، فرشهای باکیفیت تولید کنند تا بازارهای جدیدی را به دست آورند.
وی از برگزاری نمایشگاه فرش دستباف و صنایع دستی استان در بهمنماه سال جاری خبر داد و گفت: فرش دستباف ترکمن برای استان گلستان یک برند است و برگزاری نمایشگاه فرش دستباف و صنایع دستی استان گلستان در بهمنماه امسال یکی از اقداماتی است که در راستای شناساندن هر چه بیشتر فرش ترکمن صورت خواهد گرفت.
برگزاری نمایشگاه تخصصی فرش دستباف در استان گلستان
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گلستان از برگزاری نمایشگاه تخصصی فرش دستباف از ۲۶ تا ۲۹ بهمنماه سال جاری خبر داد و در گفتوگو با خبرنگار فارس از گرگان اظهار کرد: این نمایشگاه با حضور استانهای دیگر در قالب خوشههای فرش و اتحادیه تعاونی روستایی فرش دستباف برگزار میشود تمام تلاش ما بر این است تا مجموعه بزرگ فرش کشور برای بازدید از این نمایشگاه حضور داشته باشند.
درویشعلی حسنزاده بیان کرد: با همکاری مرکز ملی فرش ایران و مسؤولان استانی پیگیر آن هستیم تا هیأت خارجی متشکل از تجار و بازرگانان نیز در این نمایشگاه شرکت داشته باشند تا موجب افزایش سطح نمایشگاه شود هر چند به طور قطع از کشورهای دیگر به عنوان خریدار در نمایشگاه تخصصی فرش دستباف استان گلستان حضور به عمل خواهند آورد.
وی با اشاره به هدف از برگزاری نمایشگاه تخصصی فرش دستباف در استان گلستان گفت: فرش دستباف جزو محدود محصولاتی است که تمام برنامه های اقتصاد مقاومتی در آن لحاظ میشود چرا که مواد اولیه آن در داخل کشور تهیه میشود و از طرفی این محصول دسترنج بافندگان استان است.
وی با بیان اینکه در بحث فرش باید به نگاه صادراتی آن نیز توجه ویژهای شود خاطرنشان کرد: فرش دستباف در سبد مصرفی چند دهک بالا قرار دارد بنابراین باید در سبد مصرفی مردم استان گلستان فرش دستباف را تقویت کرد تا جایگاه آن در سبد خانوار حفظ شود.
معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گلستان اضافه کرد: مجموعه عظیمی از بافندگان فرش در استان وجود دارد که باید برای نسلهای آتی حفظ شود در واقع ظرفیت توسعه فرش دستباف در استان وجود دارد لازم است ظرفیت و توانمندیها کنار هم جمع شوند تا هدف اصلی در صنعت فرش دستباف که صادرات است را محقق کنیم.
حسنزاده ابراز امیدواری کرد: با برگزاری نمایشگاه تخصصی فرش دستباف در استان گلستان توسعه صادرات این صنعت فراهم شود.
بر اساس این گزارش، فرش دستباف یکی از مهمترین محصولات صادراتی کشور که به نوعی فرهنگ ملی ایران را به دیگر کشورها میشناساند محسوب میشود بدون تردید توسعه و رونق این صنعت آثار مثبتی را از لحاظ اقتصادی در کشور برجای خواهد گذاشت بنابراین اگر حمایتهای لازم برای باز شدن گره کور مشکلات صنعت فرش دستباف انجام نشود با وجود کشورهای رقیب تولیدکننده این محصول در جهان، بازارهای خارجی را از دست خواهیم داد و خسارت جبرانناپذیری بر اقتصاد کشور وارد خواهد شد.
فارس