- تاریخ: 2016-01-06
- شناسه خبر: 12844 594 بازدید
سرنوشت پتروشیمی گلستان در برگریزان اعتماد
ارکین نیوز-پس از گذشت حدود ۹ سال از تصویب احداث کارخانه پتروشیمی در گلستان و تب فراگیر خرید سهام این پروژه در آن ایام، اکنون کسی سراغ از سهامداران این پروژه نمیگیرد. به گزارش خبرگزاری فارس از گلستان، در آن زمان بسیاری ...
ارکین نیوز-پس از گذشت حدود ۹ سال از تصویب احداث کارخانه پتروشیمی در گلستان و تب فراگیر خرید سهام این پروژه در آن ایام، اکنون کسی سراغ از سهامداران این پروژه نمیگیرد.
به گزارش خبرگزاری فارس از گلستان، در آن زمان بسیاری از گلستانیها که به واسطه تبلیغات آن زمان و قول مسئولان وقت با خرید سهام علاوه بر مشارکت در پیشبرد این پروژه، نیمچشمی هم به سود ناشی از خرید این سهام داشتند، اکنون از بیتوجهی مسئولان، بلاتکلیفی و فقدان پاسخگویی آنان رنج میبرند.
شاید نقطه عطف کمتوجهی به پروژه پتروشیمی در دولت یازدهم زمانی کلید خورد که رئیس دولت تدبیر و امید با وجود آن که موضوع تعیین تکلیف این پروژه بزرگ به عنوان یک مطالبه از سوی برخی مسئولان استان طرح شد، در سخنان سفر استانی خود آن را بایکوت و حتی کوچکترین اشارهای نیز به آن نکرد.
البته بعدا دلایل بسیاری برای این بیتوجهی ذکر شد، مشکلات زیستمحیطی، نداشتن توجیه اقتصادی و مشکلات اعتباری ازجمله دلایلی بود که هنوز هم به عنوان دلایل توقف و کند شدن این پروژه از آن یاد میشود.
*فقدان پاسخ صریح مسئولان گلستانی نسبت به آینده پروژه پتروشیمی
با همه این دلایل که هنوز هم از سوی مسئولین به طور صریح و شفاف بیان نشده، مردم هنوز پاسخ خود را از مسئولان استان و کشور دریافت نکردهاند و در این فضای ناشی از بیاعتمادی نمیدانند چه کسی باید پاسخگوی شرایط کنونی باشد.
این در حالی است که مروری بر ادبیات پیگیری پروژه پتروشیمی استان در رسانهها تا پیش از سفر دولت یازدهم به گلستان، نشان میدهد که این موضوع به عنوان اولویت نماینده ولیفقیه در استان، نمایندگان و دیگر مسئولان گلستانی مطرح بود اما به یکباره پس از سفر رئیسجمهور و درک نوع نگرش نه چندان مثبت دولت به این پروژه، این اولویت اول استان به حاشیه رفت و کسی هم دیگر سراغ آن را نگرفت.
البته شاید مطلب جالبتر این باشد، که تا قبل از سفر دولت یازدهم، همه مسئولان، حل مشکل پتروشیمی را تنها با کلید تدبیر میسر میدانستند، اما رفتارها نشان داد، گویا این کلید خود بار دیگر در قفل چرخیده و به جای بازکردن، برعکس عمل کرده است تا مطمئن شود دیگر گشایشی در کار نیست، هر چند روند گزارش نشان میدهد، هنوز هم در این مسیر امیدواری به دولت وجود دارد.
در شرایط فعلی که توام با اظهارنظرهای نه چندان امیدوارانه با سکوت معنادار مسئولان استان درآمیخته، باید پذیرفت، اکنون وضعیت بغرنجتر از گذشته است چرا که حامیان این پروژه هم تسلیم نگاهی شدهاند که قرار است یک پروژه ملی را به سرنوشت موسسات بانکهای غیرمجاز خصوصی مبتلا کند و سهامداران را دچار تردید کند و آنان را دلخوش کند که حداقل سرمایه اولیه و نهایتا به همراه سود چند ساله را دریافت کنند.
اکنون زمزمههایی است که قرار است سرمایه، سرمایهگذاران این پروژه بزرگ در طرحهایی دیگر هزینه شود که البته این موضوع جدا از درستی و یا نادرستی آن از جمله مباحثی است که خود میتواند مبنای یک گزارش شود.
*پروژه پتروشیمی گلستان تکمیل نمیشود
موضوعی که نماینده مردم گنبدکاووس در مجلس شورای اسلامی طرح کرد و از هزینه کردن سرمایه مردم در غیر از پروژه پتروشیمی شدیدا انتقاد کرد.
سلیمان عباسی اظهار کرد: واضح است که پروژه پتروشیمی تکمیل نخواهد شد و مسئولان بهتر است پول مردم را به آنها بازگردانند.
وی خاطرنشان کرد: تولید ثروت به جای تزریق پول باید به عنوان یک دغدغه جدی برای مسئولان مورد توجه قرار گیرد، زیرا تولید ثروت منجر به توسعه پایدار میشود.
اینکه پس از ۹ سال صحبت از آن شود که ایهالناس بیایید، پولهایتان را از پتروشیمی جمع کنید، چرا که این طرح اشتباه بود، حرف آنچنان منطقی و پسندیدهای نیست و هرگز نمیتواند، پاسخگوی مردمی باشد که به دولتمردان و حرفهایشان اعتماد کردهاند.
بدون تردید طرح چنین ادبیاتی، جدا از اثرات نامطلوب بر اعتماد مردم، آنان را به نظام بدبین میکند و حتی ممکن است سرمایهگذاران احتمالی را که بخواهند در چنین پروژهای سرمایهگذاری کنند را دچار تردید کند.
رئیس هیئتمدیره شرکت صنایع پتروشیمی استان گلستان، ضمن تشکر پیگیری این موضوع از سوی خبرگزاری فارس، با انتقاد از برخی اظهارنظرهای غیرکارشناسی و غیرفنی در زمینه پتروشیمی، اعتقاد دارد طرح این مسائل بیشتر مصرف انتخاباتی دارد و عالمانه نیست.
التفات کامیاب در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان خاطرنشان کرد: پتروشیمی همچون بسیاری دیگر از طرحهای بزرگ کشور، به دلیل نبود منابع مالی متوقف مانده است و بخشی از مشکلات هم ریشه در تحریم و مشکلات مالی دولت دارد.
*ناکامی پروژه پتروشیمی گلستان در استفاده از اعتبارات دولتی
وی خاطرنشان کرد: با وجود مصوبات زیاد برای اختصاص منابع از صندوق ذخیره ارزی و دولت طی سالهای گذشته و اخیر، نبود اعتبارات این حمایتها را ناکام گذاشته است.
کامیاب با اشاره به اظهارنظر برخی نمایندگان مجلس در زمینه پتروشیمی گلستان اذعان کرد: متاسفانه برخی نمایندگان در نزدیک انتخابات حرفهایی بر زبان میآورند که بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.
وی تصریح کرد: این در حالی است که بارها از آنان دعوت کردهایم، از این پروژه بازدید کنند و به آن به عنوان یک پروژه ملی نگاه کنند، اما طرح این موضوع که پس از این همه سال، مردم دنبال پول سهام باشند، جز ایجاد بدبینی و بیاعتمادی هیچ حاصلی ندارد.
رئیس هیئتمدیره شرکت صنایع پتروشیمی استان گلستان در حالی که اکنون به ویژه پس از به سرانجام رسیدن مذاکرات هستهای و اجرای قریبالوقوع برجام، سرمایهگذاران علاقهمند داخلی و خارجی در حال پیشنهاد دادن هستند و شرایط رو به پیشرفت است، به دلیل کماطلاعی حرفهایی زده میشود که ممکن است شرایط غیرفنی و غیرکارشناسی را بر فضای روبه رشد حاکم کند.
کامیاب متذکر شد: از طریق همین رسانه از مجموعه نمایندگان استان دعوت میکنم، بیایند تا با هم بنشینیم و در حل مشکلات ما را کمک کنند و بر اساس واقعیتهای موجود مطالب را به افکار عمومی عرضه کنند.
*نمایندگان بر اساس واقعیت از ما مطالبات مردم را پیگیری کنند
وی اذعان کرد: از نمایندگان مردم انتظار میرود، مطالبات مردم را پیگیری کنند و البته این حق آنان است، اما مطالباتی که با واقعیت همخوانی داشته باشد و بابت آن هم از ما توضیح بخواهند.
کامیاب با اشاره به برخی اظهارنظرها در زمینه به سرانجام رسیدن پروژه بزرگ پتروشیمی در گلستان ادامه داد: این پروژه نه مشکل زیستمحیطی دارد و نه مشکل توجیه اقتصادی، بلکه مشکل اصلی آن مالی و اعتباری است و هنوز هم مورد حمایت دولتمردان است.
وی تصریح کرد: این پروژه، طی سالهای گذشته و حتی امسال نیز برای تعیین توجیه اقتصادی بارها توسط کارشناسان مورد بررسی قرار گرفته و «آی آر» آن ۵/۲۷ ارزیابی شده است، این در حالی است که برای توجیه یک طرح اقتصادی، ۵/۱۵ «آی آر» کفایت میکند.
*مشکل پروژه پتروشیمی تنها کمبود اعتبار مالی است
از این فعال اقتصادی در گلستان پرسیده شد، گفته میشود که شما با سرمایهگذارانی که خواستار بیش از ۵۰ درصد سهم داشته برای سرمایهگذاری در پتروشیمی باشند به دلایل و منافعی مخالف هستید؟ و به همین جهت این پروژه هنوز به نتیجهای مطلوب در بحث سرمایهگذاری نرسیده است.
کامیاب خاطرنشان کرد: این مطلب کذب محض است و منطقی نیست، چرا که ما حاضر به مذاکره با علاقهمندان به سرمایهگذاری هستیم، منتها سرمایهگذارانی که منابع و پشتیبانی مالی داشته باشد، غیر این که هر چه زمان از دست برود، ضرر بیشتری میکنیم.
وی یادآور شد: هر کس پول دارد بیاید و پروژه را در دست بگیرد، حاضریم در قبال سرمایهگذاری از یک تا ۹۰ درصد سهام پروژه را به وی بسپاریم و حتی استقبال هم میکنیم.
کامیاب اضافه کرد: تحقق چنین موضوعی هم به نفع استان است و هم به نفع سهامدارانی که سالها چشمانتظار نتیجه سرمایهگذاری خود هستند و هرگز قرار نیست، چنین پروژه مهمی رها شود و سرمایه موجود آن در پروژه دیگری هزینه شود.
وی با اشاره به اثرات مثبت راهاندازی پروژه پتروشیمی بر گلستان افزود: این پروژه به طور مستقیم برای دو هزار و ۵۰۰ نفر ایجاد شغل میکند، شاغلانی که اکثرا تحصیلکرده هستند و هفت هزار و ۵۰۰ فقره شغل را نیز به شکل غیرمستقیم در استان ایجاد میکند.
*حاضریم از ۱ تا ۰ درصد سهام پروژه گلستان را به سرمایهگذار واقعی بسپاریم
در این مجال، در گام نخست باید یادآور شد، فضای فعلی بدبینی، نسبت به این پروژه ملی، حاصل فقدان اطلاعرسانی مجموعه پتروشیمی استان است، وقتی که حتی مدیرعامل این پروژه با بیان این که جلسه دارم، شجاعت پاسخ به افکار عمومی را ندارد و حتی مجموعه وی از دادن شماره تلفن رئیس هیئتمدیره دریغ میکنند، باید هر روز خبرهای ناخوشآیندی از وضعیت این پروژه به مردم منعکس شود
خبرگزاری فارس در گلستان ضمن تشکر از پاسخ و اظهارات صریح، رئیس هیئتمدیره شرکت صنایع پتروشیمی استان گلستان، امیدوار است، نقیصه اطلاعرسانی در این مجموعه به سامان برسد.
در عین حال بر اساس اظهارات موجود، در نگاه خوشبینانه به نظر میرسد، هنوز نبضهای پتروشیمی گلستان میزند و باید دید که این مجموعه آیا با سرمایهگذاری معتبر به توافق میرسد یا نه، موضوعی که سهامداران این پروژه بزرگ ملی آن را لحظه لحظه انتظار میکشند.