به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، محمد رضا کنعانی ظهر امروز در نشست علمی احیا، حفاظت و مدیریت تالابهای بینالمللی در دانشگاه گنبد کاووس اظهار داشت: بحث احیای تالاب گمیشان در دستور کار اداره کل قرار گرفته و مطالعات در رابطه با احیا و علاج بخشی تالاب گمیشان انجام شده است.
وی افزود: پس از تائید این مطالعات در شورای برنامهریزی و توسعه استان ، در ستاد هماهنگی و مدیریت تالابهای کشور مصوب شد و ۲۵ فروردین امسال، این طرح با اعتبار بیش از ۴ هزار میلیارد ریال مصوب و ابلاغ شد.
مدیرکل محیط زیست استان گلستان افزود: در این طرح، به چالشهای مهم تالاب گمیشان پرداخته شده که می توان به تغییرات اقلیمی، کاهش تراز آب دریای خزر، تغییر مسیر رودخانه گرگانرود، مجتمع میگوی گمیشان و کانالهای آبرسان آن که باعث قطع ارتباط تالاب با دریای خزر و در نهایت مداخلات و کانالکشیهایی که منجر به خشک شدن آن شد، اشاره کرد.
وی اظهار داشت: در بحث احیای تالاب گمیشان برای هر کدام از این چالشها، پروژههایی مانند ایستگاه پمپاژ برای وارد کردن آب از کانالهای آبرسان میگو به این تالاب، تامین حقآبه زیست محیطی از حوزه اترک و ساماندهی تالاب و بخش دریا تعریف شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان گلستان اظهار امیدواری کرد: همه این اقدامات زیست محیطی با پشتوانه علمی و پژوهشی و همکاری مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی استان راهگشای احیای تالابهای استان باشد.
کنعانی، گرد و غبار را یکی از چالشهای اصلی زیست محیطی استان گلستان دانست و با تاکید بر تاثیر خشک شدن تالابها در شکلگیری این پدیده، عنوان کرد: باید تالابها را حفظ و احیا کنیم چراکه تاثیر مستقیمی بر پیشگیری و مدیریت گرد و غبار دارند.
وی منشا پدیده گرد و غبار در استان گلستان را داخلی و خارجی دانست و اظهار داشت: منشا خارجی این پدیده در شمال شرق کشور صحرای قره قوم ترکمنستان است که بخش عمده گرد و غبار استان متاثر از آن است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان ادامه داد: پهنههای تحت تاثیر فرسایش بادی، کانون داخلی شکلگیری پدیده گرد و غبار هستند که ۳ هزار هکتار از شهرستان گمیشان که تالاب بینالمللی گمیشان را هم شامل میشود از جمله محدودههای با شدت غبارخیزی است و در گنبدکاووس هم به دلیل همجواری با تالابهای بین المللی کانون گرد و غبار وجود دارد.
کنعانی بیان کرد: مجموعه تالابهای آلاگل، آلماگل و آجیگل که در گنبدکاووس واقع شده در کنار تالاب گمیشان و خلیج گرگان در شرایط بحران قرار گرفتند و تالاب اینچه هم به علت مداخلات انسانی و فعالیت واحدهای استحصال و فرآوری ید در شرایط فوق بحرانی قرار دارد.