- تاریخ: 2021-08-12
- شناسه خبر: 31327 304 بازدید
آداب و رسوم ترکمنها در محرم
ارکین نیوز- استان گلستان ایرانی کوچک است که اقوام مختلف با وحدت و همبستگی در کنار هم در مراسم مختلف حضور دارند در واقع ایام محرم و عشق و ارادت به امام حسین (ع) و یارانش است که شیعه و سنی نمی شناسد و همه در این ماه اشک می ...
ارکین نیوز- استان گلستان ایرانی کوچک است که اقوام مختلف با وحدت و همبستگی در کنار هم در مراسم مختلف حضور دارند در واقع ایام محرم و عشق و ارادت به امام حسین (ع) و یارانش است که شیعه و سنی نمی شناسد و همه در این ماه اشک می ریزند و عزاداری می کنند .
به گزارش خبرنگارگروه استان هایباشگاه خبرنگاران جوان ازگرگان؛ محبت و دوستی به اهل بیت متعلق به یک قوم، نژاد و یا مذهب نیست، ترکمنها نیز به اهل بیت پیامبر(ص) ارادت و اعتقاد دارند و اینکه امام حسین (ع) را سید جوانان اهل بهشت می دانند. آنها نیز در کنار برادران و خواهران تشیع خود در ایام محرم و به ویژه تاسوعا و عاشورای حسینی به عزاداری پرداخته و ارادت قلبی خود را به این امام همام و خاندان نبی مکرم (ص) نشان می دهند .
محرم، ماه ارادت به خاندان نبی مکرم اسلام
ترکمنهای استان گلستان در ایام محرم و به ویژه روز عاشورا به عزاداری و سوگواری میپردازند و ناقه گردانی ، نماز عاشورا تا روزه گرفتن و پخت نذری را انجام می دهند . ماهم با یکی از کارشناسان مذهبی اهل سنت در خصوص این آداب و رسوم ترکمن ها گفتگو کردیم .
حکیم قلی کارشناس مذهبی اهل سنت در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛گفت: ترکمن های اهل سنت مانند برادران و خواهران شیعه در ایام محرم و روز عاشورا در سوگ و عزا هستند که البته درنوع عزاداریها کمی تفاوت وجود دارد و آنها دسته های سینه زنی ، زنجیر زنی ندارند و عزاداری اهل تسنن به شکلهای دیگری برگزار میشود که یکی از آنها مراسم بزرگداشت در مساجد است.
حکیم قلی افزود : ترکمنها در روز عاشورا نماز نافلهای را اقامه می کنند که چهار رکعت است و ثواب آن را به روح امام حسین (ع) هدیه می کنند و امید دارند که شفاعت ایشان نصیب حال آنان نیز شود.
عاشرآی
حکیم قلی کارشناس مذهبی اهل سنت در خصوص روز عاشورا و اعمال آن روز مردم اهل سنت گفت : ماه محرم در میان ترکمنها به عنوان عاشرآی معروف است و وجه تسمیه آن به خاطر وجود روز عاشورا در آن ماه میباشد. در حقیقت عاشرای مخفف دو کلمه عاشور و آی است ؛ یعنی ماه عاشورا که رفته رفته به خاطر سهولت در تلفظ به صورت عاشور آی و عاشرآی درآمده است.
وی ادامه داد : ترکمنها علاوه بر خواندن نمازهای نافله مانند : روزه گرفتن، صدقه دادن ، پختن انواع نان و غذاهای محلی، دعوت از اهالی محله در مراسم ناهار، و خواندن دعا و قرآن برای امام حسین و یارانشان دارند . در این روز اغلب ترکمنها روزه می گیرند و بر این اعتقادند که روزه گرفتن در این ماه گناهان یک سال گذشته آنها را پاک می کند .
با یکی از مردان اهل سنت به نام گل هم در مورد اسامی برخی کودکان صحبت کردیم که به خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان؛گفت:مردمان ترکمن در این ماه فرزندان خود را که تازه متولد میشوند به دلیل اهمیت و احترام به نوه پیامبر (ص) به نام عاشورا نامگذاری میکنند و هرگاه نوزاد پسری در این ماه متولد شود نام عاشورگلدی، عاشورمحمد، عاشوربردی، عاشورقلی، عاشوربای، عاشور و اگر نوزاد دختر بود نام عاشور بیبی، عاشورسلطان، عاشورتاج و یا عاشورا نامگذاری میشود.
همراهی زنان در روز عاشورا
آقای گل همچنین در مورد نقش و حضور زنان در روز عاشورا و همراهی آنان اشاره کرد و گفت : زنان ترکمن با پخت نذریهای مختلف و توزیع آن میان عزاداران حسینی و همسایهها به نوعی در این مراسم ها خود را سهیم میدانند.
گل ادامه داد : این نذریها شامل آش و نان محلی و برخی خوراکیهای سنتی ترکمنها از جمله پیشمه است، که این نذریها علاوه بر توزیع میان هیئتها، دستههای عزاداری و نمازگزاران ظهر عاشورا در مساجد برای عصر عاشورا و افطار روزه داران ترکمن نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
ناقه گردانی
حکیم قلی کارشناس مذهبی در مورد سنت ناقه گردانی مردم اهل سنت گفت : ناقه گردانی یا همان گرداندن شتر به همراه کجاوه یکی دیگر از سنتهای ترکمنها در عاشورا است و در این روز مردمان ترکمن با بستن شال و چارقد به این کجاوه به نوعی به حضرت زینب (س)، حضرت سکینه و حضرت رقیه (س) عرض ارادات کرده و طلب برآورده شدن حاجات خود را میکنند.
امام حسین (ع) محبوب دلهای همه آزادگان جهان فارغ از قومیت، مذهب، دین و ملیت است و آزادگی و عزت او و یاران باوفایش همه مرزهای جغرافیایی و نژادی را درنوردیده و به عاملی مستحکم برای تقویت وحدت و یکدلی همه مظلومان و مستضعفان جهان برای ایستادگی در برابر مستکبران تبدیل شده است.
گزارش از گنجا محمودی