- تاریخ: 2016-01-13
- شناسه خبر: 13197 1,446 بازدید
وجود نقاشی و تصویر در اشعار ماغتومقلی فراغی !
ارکین نیوز – یکی از ویژگی های بارز اشعار مختومقلی فراغی وجود نقاشی وتصویر در اشعار این شاعر بزرگ ایرانی است . مختومقلی در شعر ” بو دردی ” که از ۱۰ بیت تشکیل شده قریب به ۴۰ تابلونقاشی عرضه کرده است . در ...
ارکین نیوز – یکی از ویژگی های بارز اشعار مختومقلی فراغی وجود نقاشی وتصویر در اشعار این شاعر بزرگ ایرانی است . مختومقلی در شعر ” بو دردی ” که از ۱۰ بیت تشکیل شده قریب به ۴۰ تابلونقاشی عرضه کرده است . در خلق این تابلوها باز عناصر طبیعی و ساکنان گیاهی ،حیوانی ، انسانی وحتی لایه های پنهان روابط اجتماعی نقش دارد. از همه زیباتر پیوستگی وهماهنگی مفاهیم و تصاویر است که در کنار همند وهمدیگر را به لحاظ تصویری و محتوایی کامل میکنند .در حقیقت یکی بدون دیگری لطمه میخورد و در کنار هم یک مجموعه نقاشی با مفاهیم تکمیلی را تشکیل میدهند .
برای درک یک تابلو باید سراغ تابلو دیگر رفت و این تسلسل تا آخرین تابلو در اشعار فراغی ادامه پیدا میکند . بعضا مفاهیم تابلوها مفهوم رنگ ها را القا میکند . مثلا در اشعار مختومقلی رنگ سیاه همیشه سیاه یاس و شکست نیست بلکه سیاه ……. و پیروزی هم هست و این در جای جای اشعارش بخصوص در اشعاری که گرایش حماسی دارند دیده میشود و بعضا اشعاری که با مضامین عشق سروده شده یا رنگ سبز در اشعار مختومقلی رنگ بزرگی و شوکت الهی است .
ییگیت لر یاشیل قویار باشیندا
یوسف جمالیندا عیسی باشیندا
مختومقلی در سرایش هیچ شعری از رنگ ها و تاثیر آن غافل نیست تا اشعارش را با نقاشی هایش عرضه کند .در اشعار مولانا ،حافظ و ثنایی عشق ستون اصلی شعر است . این ستون برداشته شود عبارت بزرگ شعر این شاعران هم فرو میریزد ؛ چون مجموعه اشعار این شاعران با این ستون استوار است .تمام دارایی مولانا آواز عشقی است که از چپ و راست شنیده میشود .
هر نفس آواز عشق میرسد از چپ و راست
ما به فلک میرویم عزم تماشا که راست
و یا برای سلطان غزل ، حافظ خوشترین سخن ،سخن عشق است و مختومقلی در آتش عشق سیاحت میکند و سیاحت دیگری را نمیپذیرد
کشت ایله دیم،گزدیم عشقینگ داغیندا
نه بلادیر،کیمسه چکر بودردی
عشق داغین آسدیلار گوگونگ بوینوندا
گوک تیتره ییپ چکه بیلمز بودردی
گویا عشق آمد تا مولانا و حافظ شاعر شوند و مختومقلی عشق را نقاشی کند !
برگرفته از اینترنت