- تاریخ: 2015-06-27
- شناسه خبر: 5451 1,942 بازدید
پیگیری یک خبر: گزارشی از فرو ریختن خانه بشارت در سیمین شهر
ارکین نیوز – صدور مجوز تخریب خانه های تاریخی سیمین شهر در حالی از سوی اداره کل میراث فرهنگی گلستان و شهرداری این شهر تکذیب شد که آسیب های گسترده سازه ای به بدنه دو مجموعه ثبتی و خانه بشارت که دارای شماره ثبت ملی نی ...
ارکین نیوز – صدور مجوز تخریب خانه های تاریخی سیمین شهر در حالی از سوی اداره کل میراث فرهنگی گلستان و شهرداری این شهر تکذیب شد که آسیب های گسترده سازه ای به بدنه دو مجموعه ثبتی و خانه بشارت که دارای شماره ثبت ملی نیست، دیگر رمقی برای مانایی این خانه هایی معروف به خانه های قارقی باقی نگذاشته است.
به گزارش سرو، فروریختن بخش غربی خانه بشارت در محله قارقی، در حالی اتفاق افتاد که در طول هفت ماه گذشته بارها و بارها، هشدارهای شرایط نابسامان این خانه ها در رسانه های محلی و کشوری از سوی حامیان میراث فرهنگی و کارشناسان این حوزه به گوش رسیده بود.
بااین همه آنچه بهانه بی توجهی به این عمارت های منحصر به فرد از حیث معماری در منطقه بود، همان چالش همیشگی نداشتن بودجه عنوان شد و در نتیجه این فراموشی، چهار اتاق از شش اتاق طبقه بالا و از قسمت غربی این خانه دچار آسیب های بسیارزیادی شده است.
بر اساس مستندات رسیده و شواهد عینی مالک این خانه بالافاصله پس از فروریختن بخشی از خانه، برای تخریب کامل آن اقدام کرد.
او مدعی شد که سازمان میراث فرهنگی مجوز تخریب آن را داده است.
ابراهیم کریمی مدیر کل میراث فرهنگی گلستان در گفت و گوی تلفنی اش با سرو فردای روز فرورخیتن خانه بشارت، این موضوع را به طور کامل تکذیب کرد و گفت: از ما استعلامی به عنوان اجازه تخریب گرفته نشده است. اگر چنین نامه ای به اداره ما می رسید من حتما باید آن را می دیدم.
بهرام دوجی، شهردار سیمین شهر هم در گفت وگویی کوتاه با سرو، مجوز تخریب خانه را تکذیب کرد. او گفت: ما فقط یک استعلام از میراث فرهنگی گرفتیم که آیا این خانه جز مجموعه های ثبت شده هست یا خیر، پاسخی که میراث فرهنگی به ما داد این بود که این خانه غیر ثبتی است و ما هنوز جواب آن را به طور کتبی به مالک ابلاغ هم نکرده ایم چه برسد به این که مجوز ساخت و ساز یا تخریب داده باشیم.
مالک این خانه اما تمایلی به گفت و گو با خبرنگاران ندارد. روز بعد از فروریختن بخش های فوقانی خانه بشارت انجمن حامیان میراث فرهنگی و بافت های تاریخی سرزمین گرگان با حضور در محل، مذاکراتی با مالک آغاز کرده اند. با این همه یکی از بومیان منطقه، می گوید: مالک نامه ای از طرف میراث فرهنگی و شهرداری دارد که بر مبنای آن به او اجازه داده شده تا اقدامات لازم را سریعا انجام دهد.
پیش از این رییس سابق میراث فرهنگی گمیش تپه در گفت و گویی با chn، خبرگزاری میراث فرهنگی کشور گفته بود: نکته اول اینکه ما اداره نیستیم و تنها نمایندگی هستیم بنابراین محدودیتهای زیادی داریم. ما پیشتر هم عکسهای زیادی تهیه کردیم و برای اداره کل فرستادیم و در حال حاضر باید منتظر تخصیص اعتبارات سال آینده باشیم تا بتوانیم اقدامی انجام دهیم.
آشورمحمد قزل، همچنین درمورد تجاوزهایی که به حریم فنی این خانهها توسط ساخت و سازهای هم جوار انجام شده، گفته بود: « برای استعلامهایی که از ما میشود، ما آن را به استان ارجاع میدهیم و هر چه که گفته شد را به شهرداری یا سازندگان ابلاغ میکنیم و آنها موظف به ساخت خانه هایشان با رعایت موازین میراث فرهنگی هستند.
این اتفاق در حالی برای خانه های سیمین شهر افتاد، که خانههای ساخته شده در مجاورت خانههای تاریخی سیمین شهر حتی پروانه ساخت نداشتند . این خانه ها نه تنها در حریم فنی خانه های بشارت، عظیمی و محمدی ورود کرده اند، بلکه حتی از لحاظ نماسازی و پوشش بام هم به حفظ هارمونی و همجواری با یک اثر تاریخی وفادار نبودند.
مسئول واحد شهرسازی شهرداری سیمین شهر همان زمان، با تایید خبر غیر قانونی بودن سازه هایی که درمجاورت خانههای تاریخی سیمین شهر ساخته شدهاند گفته بود: « بله نه تنها این خانهها بلکه بسیاری از خانه های دیگر هم پروانه ساخت ندارند. به این دلیل که پرداخت عوارض تامین اجتماعی بسیار گرانتر و بیشتر از عوارض شهرداری بود، بسیاری از مردم به این کار روی آوردند و ترجیح میدادند مشمول ماده ۱۰۰ و تخلفات باشند تا آن عوارض را پرداخت کنند. خوشبختانه نزدیک به یک ماه است که با کاهش حق تامین اجتماعی به ۱۵ درصد کل عوارض شهرداری این مسئله حل شده است. اما خانه هایی که در مجاورت خانه های تاریخی سیمین شهر ساخته شدهاند جز سازههای متخلف و ماده صدی هستند.»
گفتنی است بالافاصله بعد از فروریختن بخش فوقانی خانه بشارت، گروهی از جوانان بومی منطقه، با اقدامات بسیار اندک و تجهیزات ناچیز تلاشی به منظور انجام مرمت اضطراری برای بناهایی داشتند که شاید دوام عمر آن ها نا معلوم باشد.
این موضوع در شرایطی در حال پیگیری است که تضمینی برای امکان نجات این خانه ها وجود ندارد.