• تاریخ: 2015-03-21
  • شناسه خبر: 2646
  • 782 بازدید

موزه مردم شناسی گمیشان، یادآور آیین و باورهای زیبای ترکمن

ارکین نیوز-موزه ها آثار و شواهد به جای مانده از انسان و محیط زیست او را گردآوری، حفظ و به نمایش می گذارند تا با تحقیق و ایجاد ارتباط بین این آثار و بهره معنوی از آن به پیشرفت جوامع کمک شود. استان گلستان دارای هفت موزه از ...

81548216-6347911
ارکین نیوز-موزه ها آثار و شواهد به جای مانده از انسان و محیط زیست او را گردآوری، حفظ و به نمایش می گذارند تا با تحقیق و ایجاد ارتباط بین این آثار و بهره معنوی از آن به پیشرفت جوامع کمک شود.

استان گلستان دارای هفت موزه از جمله موزه مردم شناسی گمیشان است که در مرکز این شهر واقع شده و در خود گوشه ای از تاریخ و فرهنگ مردم منطقه را جای داده است.

در آستانه سال نو و تعطیلات نوروزی فرصت مغتنمی است تا گردشگران و مسافرانی که خطه سرسبز گلستان را انتخاب کرده اند از موزه هایی که از فرهنگ و تاریخ مردم این منطقه سخن می گویند دیدار کنند.

موزه مردم شناسی گمیشان در ساختمانی تاریخی معروف به گوکلانی و در میان بافت سنتی و زیبای شهر گمیشان نگاه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.

اغلب مردم ساکن در شهرستان گمیشان ترکمن بوده و دارای هنرهای سنتی و صنایع دستی و آداب و رسوم، آیین ها و مشاغل بومی ویژه ای هستند که حفظ و معرفی آن ها علاوه بر توسعه فرهنگی منطقه و حفظ اصالت آن سبب جذب بیشتر گردشگر خواهد بود.

رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گمیشان در این باره گفت: این موزه پس از عملیات مرمت و تجهیز با کاربری موزه ای در بهمن سال ۸۹ مورد بهره برداری قرار گرفت.

محمدقلی قزل افزود: ساختمان موزه یا همان خانه گوکلانی یکی از آثار ارزشمند استان گلستان می باشد که در گذشته کاربری مسکونی داشته است.

@ساختمان موزه

این مجموعه شامل یک بنای اصلی متعلق به دوره پهلوی اول در قسمت جنوبی و بنای الحاقی آن در قسمت شمالی است. بنای اصلی در دو طبقه احداث شده و جهت استقرار آن، شمالی جنوبی است.

نوع سازه بنا از ستون و تیرهای چوبی و از جنس نژاد روسی است. جنس دیواره های بنا از مصالح آجری و با اندود سیمان سفید است.

طبقه اول آن به دلیل جلوگیری از نفوذ رطوبت زمین و همچنین ورود باد به شیوه خاصی طبقه اصلی و بالا را محفوظ نگه داشته است.

همچنین ساختمان الحاقی نیز در دو طبقه در سال های جدید تر به ساختمان اصلی اضافه شده است.

@بخش زندگی خانواده ترکمن

محل زندگی اقوام ترکمن ساکن در منطقه سرشار از صنایع دستی و تزئینات زیبا و موضوعات متنوع با توجه به ویژگی های منحصر به فرد آن و ترکیب عناصر بومی و منطقه ای است.

اراز بی بی امیری سرپرست موزه گمیشان می گوید: اولین بخش موزه به زندگی ترکمن و صنایع دستی آن اختصاص یافته و فرش ترکمن، پشتی ساخت دست ترکمن، تزئینات دیوارها و نمایش یک خانواده ترکمن در اتاق یک خانه، قابل مشاهده است.

وی یکی از زیباترین و متنوع ترین صنایع دستی مردم ترکمن را محصولات بافندگی آنها نام می برد که در سطح جهان نیز شهرت دارد و می گوید: برای بیان اهمیت و معرفی شایسته این صنایع بومی و سنتی، یکی دیگر از بخش های موزه با بازسازی فضای کارگاهی، به نمایش هنرهایی چون قالی بافی، نمدمالی و گلیم بافی اختصاص یافته است.

سه نمونه دیگر از صنایع دستی مردم منطقه مانند سوزندوزی، ساخت زیورآلات سنتی و حصیربافی نیز در کارگاه بازسازی شده این موزه به نمایش درآمده است.

به گفته امیری این هنرها به عنوان مشاغل اصیل و سنتی و بومی مردم منطقه گمیشان محسوب می شده اند که رفته رفته رو به فراموشی هستند.

وی تصریح می کند که بازدید مردم از این بخش و آشنایی با این مشاغل سنتی و هنرهای بومی و ابزارهای مورد نیاز آن شاید کمکی به احیای دوباره آنها باشد.

@بخش مشاغل بومی و آیین های سنتی

به دلیل شرایط جغرافیایی و منطقه ای و نزدیکی گمیشان به دریا و سواحل زیبای آن بسیاری از مردم منطقه از دیرباز به حرفه ماهیگیری اشتغال داشته و امور زندگی خود را می گذراندند.

اما با توجه به تغییر ساختار زندگی شهری و گرایش مردم به مشاغل جدید، ضرورت معرفی مشاغل قدیمی همچون صید ماهی سبب شده تا چهره و پوشش و برخی از ابزارهای کاری آن ها بازسازی شود.

@کارگاه آموزش صنایع دستی

یکی از بخش های مهم موزه مردم شناسی گمیشان کارگاه آموزش صنایع دستی قوم ترکمن است که به طور مرتب دوره های آموزشی منظمی را در رشته های مختلف همچون سوزندوزی، قالی بافی و … برگزار می کند.

این موزه به جز روزهای دوشنبه و ایام عزاداری در سایر روزهای سال از ساعت ۸ تا ۱۸ در نیمه اول سال و ساعات ۸ تا ۱۷ در نیمه دوم سال آماده بازدید علاقه مندان است.

شهرستان گمیشان به فاصله تقریبی ۶۰ کیلومتر با بیش از ۶۸ هزار نفر جمعیت در شمال غربی استان گلستان و در کناره شرقی دریای خزر واقع است.
ایرنا

نام:

ایمیل:

نظر:

لطفا توجه داشته باشید: نظر شما پس از تایید توسط مدیر سایت نمایش داده خواهد شد و نیازی به ارسال مجدد نظر شما نیست