- تاریخ: 2016-08-06
- شناسه خبر: 19784 710 بازدید
روز خبرنگار ، روز قلم و اندیشه ، روز جسارت و حقگویی است
ارکین نیوز-بی شک هر خبرنگاری چشم بینا و زبان گویای جامعه است وکار خبرنگار، انعکاس رخدادهایی است که قابلیت خبرشدن و اطلاع رسانی به جامعه را دارد. لازمه خبرنگار خوب بودن، داشتن علم و دانش، تجربه و جسارت است تا در کنار آن ب ...

ارکین نیوز-بی شک هر خبرنگاری چشم بینا و زبان گویای جامعه است وکار خبرنگار، انعکاس رخدادهایی است که قابلیت خبرشدن و اطلاع رسانی به جامعه را دارد. لازمه خبرنگار خوب بودن، داشتن علم و دانش، تجربه و جسارت است تا در کنار آن با سرعت، دقت و صحت، که سه اصل مهم در کار خبری است بتواند موفق عمل کند.
خبرنگار کسی است که باید خطرپذیر باشد و برای کشف خبر از مشکلات پیش روی عبور کند و نگذارد حق فرد یا افرادی در جامعه ضایع شود دانش و ذوق نوشتن، از شرط های یک خبرنگار موفق است. چون خبرنگاری شغل نیست، بلکه ذوق و استعداد و توان است که باید آن را بکار گرفت تا در خبرنگاری به صورت شفاف و صادقانه عمل کرد
امروزه در سرزمین پهناور ایران علاوه بر تدوین قانون مطبوعات ، در راستای عملی شدن بیست و چهارمین اصل از قانون اساسی کشورکه به طورصریح با ذکر جمله ” نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند مگر آنکه مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشند.
تفصیل آن را قانون معین می کند.” جایگاه وحوزه فعالیت مطبوعات را در این مملکت مشخص کرده ، اسناد و مصوبات معتبر دیگری هم نظیر مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی تحت عنوان « سیاست های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در حوزه مطبوعات » وجود دارند که اجرای موارد ذکر شده در آنها همواره می تواند نقشی مهم و کلیدی در روند فعالیتهای مطبوعات ایفا نماید.
نکته قابل تقدیر در راستای وضع قوانین جاریه کشور و در صدر آن قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران این است که همواره بر مبنای آموزههای دینی” آزادی” را به عنوان یکی از پایههای اعتقادی نظام سیاسی به رسمیت شناخته وبه چهرههای متفاوت آن تصریح می نماید.با این تفاسیر مطبوعات به عنوان چهارمین رکن دموکراسی، آزادند تا نقش بسیار مهم خویش را پر رنگ تر از همیشه در زمینه های اطلاع رسانی و آگاهی بخشی و به روز کردن و یا به روزآمد نمودن دانسته ها و اطلاعات عمومی و مردمی و فرهنگ سازی عمومی در ابعاد سیاسی و اجتماعی و غیره و جهت دهی و تنویر افکار عمومی به خوبی ایفا نمایند.هرچند در زمان کنونی با اضافه شدن ” آزادی های مدنی ” به ارکان دموکراسی می توان فراهم شدن بستری دیگر در قالب آزادی بیان و قلم و اندیشه و عقیده و آرمان و نیز توسعه نهادهای مدنی و اجتماعی که از حقوق ملی و مردمی دفاع کنند، متصور شد ولی بازهم نمی توان از تاثیر شگرف رسانههای گروهی در شکلدهی هنجارها، ارزشها، نگرشها و رفتارها و آموزش مهارت هایی مانند رفتارهای مدنی و مهارتهای شهروندی و غیره در یک گستره همگانی چشم پوشی نمود.
پس باید اذهان داشت که شاخصه انتقاد سازنده تنها به داشتن منطق و استدلال و پرهیز از توهین، تحقیر و تخریب خلاصه می شود، پس به هر میزان که انتقادهای مطروحه در این قالب گنجانده شود، می توان به تاثیر گذاری و رسالت مطبوعات در سطح جامعه برای نیل به آگاهی مخاطبان از وجود خطرات احتمالی محیطی خوشبین بود و با هدف پیشگیری و ایمن سازی جامعه مورد نظر، مطالبه گری حقوق شهروندی اعم از حق تعیین سرنوشت و حق آگاهی داشتن و دسترسی آزاد به اطلاعات از سازمانها و نهاد ها، و مراجع صاحب قدرت و تصمیم گیرنده را از طریق آنها به مردم آموزش داد. پس اگر بتوان مفاهیم اساسی در خبر نویسی نظیر درستی و صحت، صراحت و روشنی یا جامع و کامل بودن خبر را با پیش فرض رویکرد امانت دارانه خبرنگار نسبت به خبرهای درج شده در مطبوعات را نهادینه نمود، قطعا دیگرمعضلی به نام نشر اکاذیب در حوزه فعالیت رسانه ای جایی نخواهد داشت که برای حصول به این مهم امیدمی رود با استخدام و جذب خبرنگار یا روزنامه نگار تحصیل کرده در رشته های مرتبط با اطلاع رسانی، گامی رو به جلو در ایجاد سدی محکم برای ممانعت قانونمند از حضور افراد سود جو و بی سواد در این عرصه برداشته شود .
شاید باعملی شدن وعده حضور دانش آموختگان رشته های مرتبط با مطبوعات، بتوان علاوه بر تحقق یکی از سیاست های مهم و اساسی نظام جمهوری اسلامی که همان ارتقای سطح کیفی و کمی مطبوعات است ، به رشد و اصلاح فرهنگ عمومی جامعه نیز کمک شایانی نمود و در آینده ای نزدیک حضور همزمان سه عنصر قداست قلم، صداقت خبر و رسالت خبرنگار را در تمامی فعالیتهای این حوزه مشهودتر از پیش محقق نمود.
گلستان نو-حسن عرب یارمحمدی .کارشناس ارشد مدیریت