• تاریخ: 2016-02-28
  • شناسه خبر: 15296
  • 2,614 بازدید

انتخابات در ترکمنصحرا در یک نگاه

ارکین نیوز -بالاخره انتخابات با تمامی فراز و نشیب هایش به پایان راه خود رسید انتخاباتی که از یک طرف با شادی و سرور همراه بود و از طرف دیگر با آه و سوز و حسرت فرصت های از دست رفته. انتخاباتی که می توانست برای ترکمنها، به ...

ارکین نیوز -بالاخره انتخابات با تمامی فراز و نشیب هایش به پایان راه خود رسید انتخاباتی که از یک طرف با شادی و سرور همراه بود و از طرف دیگر با آه و سوز و حسرت فرصت های از دست رفته. انتخاباتی که می توانست برای ترکمنها، به عنوان نقطه عطف در تمامی دوره ها تلقی شود ولی صد افسوس، این راه، بصورت نصفه و نیمه، پیموده شد.
حال وقت آن رسیده است تا عملکرد خود را در برابر فرصتی که فراهم شده بود ، مورد ارزیابی قرار دهیم لذا در زیر، در باب نقاط قوت این دوره از انتخابات ، در شهرهای ترکمن نشین ، به مواردی اشاره می کنم که متاسفانه قدر ندانسته ایم!:
۱- بدون شک، یکی از نقاط قوت انتخابات این دوره ، ظهور پدیده نوظهوری به نام یاشولی و یاشولی گری بود که با عناوین مختلف “یاشولی گری در گنبد” ، “ماصلاحات توپار در آق قلا” و “اجماع در کلاله و بندرترکمن” منتها با مفهوم یکسان، نمود عینی پیدا کرد. پدیده ای که می تواند مبنای همگرایی در بین آحاد جامعه ، برای تمامی دوره ها، باشد.
اما صد افسوس که این اتفاق میمون و مبارک ، به غیر از گنبد ، در شهرهای دیگر منجر به نتیجه نشد.
بدین ترتیب که در کلان شهر گنبد ، یاشولی های با تجربه و مسن با مبنا قرار دادن یاشولی گری، گرچه در ابتدا با کم و کاستی هایی وارد میدان شدند ولی بتدریج نقاط ضعف خود را شناسایی کرده و در جهت برطرف نمودن آن کوشیدند. در پایان با اتخاذ یک تصمیم درست و معقولانه، و مصمم بودن در تصمیم خود، از پراکنده شدن آراء در کلان شهر گنبد جلوگیری کردند و توانستند با اقتدار، شخص موردنظر خود را به مجلس بفرستند.
اما چرا در شهرهای دیگر از قبیل آق قلا ، بندرترکمن و کلاله، آنطور که باید و شاید، مردم با این پدیده، همراه نشدند ؟
یکی از دلایل می تواند نوپا بودن این حرکت (یاشولی گری) در این شهرها ، نسبت به کلان شهر گنبد باشد و چه بسا، جا افتادن آن در بین مردم ، مستلزم گذشت زمان باشد.
دلیل دوم عدم هماهنگی و انسجام بین اعضاء یاشولی نسبتا جوان (نه مسن) (اجماع یا ماصلاحات) در این شهرها بود نمونه عینی آن در بندرترکمن بود که متاسفانه در میانه راه گردانندگان اجماع ، به صورت سرخود به اجماع پشت نمودند و هر یک راه خود را رفتند که متاسفانه نتیجه ای جز شکسته شدن آراء مردم در پی نداشت.
دلیل سوم می تواند عدم تمکین کاندیداها نسبت به این پدیده نوظهور بود . ( در اینجا هم نمونه عینی اش می تواند آق قلا و کلاله باشد).
۲- اما نقطه قوت بعدی انتخابات این دوره ، استفاده گسترده کاندیداها و طرفداران آنها از اپلیکیشن تلگرام، برای جلب آراء مردم بود. لذا فعالان سیاسی و اجتماعی با ایجاد گروه ها و محفل های مجازی ، سعی در معرفی نمودن کاندیدای خود نمودند و با ایجاد تعامل و همسویی و آوردن ادلّه خود، در جهت کسب آرای بیشتر، تلاش کردند تا طیفی از جامعه را با خود همراه کنند . لذا گرچه این نرم افزار ، راه تخریب کاندیدا را هم تسهیل می کرد ولی موارد مثبت آن ، به نسبت ، خیلی بیشتر از نقاط ضعف آن بود. در اینجا یکی از موارد مثبت این اپلیکیشن ، معرفی یاشولی و تقویت یاشولی گری در بین مردم ، از این طریق می تواند باشد.
در خاتمه، به نظر می رسد شیوه یاشولی گری در گنبد بتواند الگویی برای شهرهای ترکمن نشین دیگر باشد. لذا تقویت یاشولی گری با قرار دادن یاشولی های مسن و باتجربه که سرد و گرم روزگار را چشیده اند در کنار فعالان سیاسی عمدتا جوان، از مواردی است که دوستان حتما باید آن را مورد توجه قرار دهند . همچنین کاندیداهای شرکت کننده از این شهرها، هر چه زودتر بایستی به این یقین برسند که تنها راه موفقیت و پیروزی آنها، تمکین نمودن آنها به اجماع و یاشولی گری است لذا با این کار از تکرار اشتباهات خود جلوگیری کنند و با احساسات مردم بازی نکنند و بیشتر از این، مردم را به زحمت نیاندازند.
با تشکر و احترام – امین گری
گروه تلگرامی عمران شهر آق قلا

  • مسعود - 2016-02-28 در 8:35 ق.ظ

    جناب نگارنده . خدمت جنابعالی عرض شود که در تمامی نقاط ترکمن صحرا ، این خود مردم بودند که انتخابات را به نتیجه رساندند. در خصوص گنبد عرض نمایم که چون رقابت سختی در مقابل ترکمنها وجود ندارد ، طبیعی بود که یک نفر مستقیما راه یابد. و در خصوص کلاله و بندر . چون تراکم جمعیت تقریبا به نسبت ۵۰،۵۰ میباشد . باز مردم ما در کلاله و بندر ترکمن بهتر تصمیم گرفتند . جنابعالی این را هم در نظر داشته باشید ،که همان راه و تدبیری که یاشولیها ما جهت رقابت پیش می گیرند مطئنا طرف مقابل هم همچنبن روشی جهت مقابله دارد . نباید آنها را خاموش در نظر گرفت. در خصوص شهرستان آق قلا الحق و انصاف خود کاندیداها و مردم قضیه را بهتر مدیریت کردند. و نتیجه خوبی گرفتند که اگر انتخابات در آخر سال نبود و در فرودین یا اردیبهشت ماه بود مطمئنا در مرحله اول راه میافتیم چونکه حدود ۲۵درصد از واجد شرایط ما در استانهای دیگر مشغول به کار هستند که این گروه از جمعیت معمولا در فروردین و اردیبهشت به علت خلوت بودن کارها در زادگاه به سر می بدند. به نظر بنده در رقابت سخت روبرو کاندید محبوب ما دقت داشته باشد که از ائتلاف دوری نماید. که ائتلاف به منزله شکست است . و مردم آق قلا نباید از جمعیت زیاد حریف دلشکسته باشند . و هر کدام از ما بصورت یک کاندید آق قلایی در اردیبهشت ماه ، از مریض احوالها و برادران بی تفاوتی که در دوره قبل شرکت نکردند دعوت به پای صندوقها بکنیم که : نیت لی قوش که با یدمش .ج

    • مرصاد - 2016-02-29 در 10:31 ب.ظ

      دوست عزیزی که احتمالا از سیاست و اعداد و ارقام چیزی نمی دانید همین شما بودید که با ایده های تک رایی این ای کاش ها و تاسف ها را به ارمغان آوردید و هنوز هم از رو نرفتید. میدانید ۲۰۰۰۰هزار از مرکز استان گرفتن یعنی چه که با تدبیر غیرتی مابانه شما به هیچ تبدیل شد؟با یک حساب سرانگشتی تعداد آرا منطقه ما از ۵۰۰۰۰تجاوز نمی کنه و این در مقابل ۲۰۰۰۰۰رای یعنی عدم موفقیت.تنها راه تصاحب کرسی مجلس و شکستن طلسم ,ائتلاف با یکی از کاندیداهای مرکز استان است و بس.

      • مارال - 2016-03-01 در 1:39 ب.ظ

        جناب مرصاد حرف شما درست که جمع آرای ترکمنها به یک جهارم نمیرسه و برای رسیدن به بهارستان باید رای گرگانی ها رو کسب کرد. اما برای اینکاروو………………………..

    • بی نام - 2016-03-02 در 8:04 ق.ظ

      آقا مسعود ، با این تحلیل که داشتید پاک همه رانسبت به خود ناامید کردید!! آمار ۲۵ درصد جمعیت که گفتید در خارج از استان زندگی می کنند رااز کجا در آوردید؟
      گفتید که در گنبد رقابت سختی در میان نبود؟ مثل اینکه یادتون رفته دوره قبل از این شهرستان یک غیرترکمن به مجلس راه پیدا کرد. ضمنا کجا رقابت سخت نبود؟ رقابت ۵ نفر ترکمن در برابر دو نفر فارس. بطوریکه به سه نفر از ترکمنها رأی قابل توجه آورده اند. در نتیجه که درایت یاشولی ها نبود قطعا رأی ها بیشتر از این شکسته می شد و قطعا نتیجه اینی نبود که الان است.
      شما عملکرد کلاله و بندرترکمن را خوب توصیف کردید . باید بگویم که شمااصلا توی این فضا نیستید احتمالا یک جایی در عسلویه تشریف دارید وگرنه اینگونه ناشیانه قضاوت نمی کردید! رأی ترکمن ها در بندرترکمن خیلی بیشتر حدود ۱/۵ برابر رای غیرترکمن هااست. لذا در بیشتر موارد نماینده این منطقه یک غیر ترکمن بود. علتش دوقطبی بودن رای ترکمن ها ، در این حوزه است آنهم به صورت تقریبا ۵۰-۵۰ . کمااینکه در انتخابات اخیر هم شکننده بودن رأی ترکمن ها در این حوزه به وضوح مشخص بود.
      لذا فرصت نیست به مجهولات دیگه شما پاسخ دهم . لذا شما را به مطالعه بیشتر دعوت می کنم.

  • 111 - 2016-02-28 در 8:59 ق.ظ

    دوست عزیز شما بااین پدیده تازه آشنا شده اید و گرنه در کلاله و بندر از قبل تر این اجماع بوده ، کمی تحقیق می کردی بهتر بود …

  • طه - 2016-02-28 در 9:39 ق.ظ

    با سلام- به نظر اینجانب سابقه سیاسی و حزبی در آق قلا به نسبت شهرهای گنبدکاووس و بندرترکمن کمتر بوده و مردم بیشتر آق قلا در انتخاب فرد اصلح از جنبه طایفه گری و قومیت به موضوع نگاه می کنند در حالی که امروزه در جوامع مترقی و پیشرفته به یک جریان خاص رأی می دهند نه به شخص. چونکه در پیگیری امور و پیشبرد اهداف جامعه، دیدگاه حزبی نتایج بسیار بهتری را عاید جوامع نموده است.

  • نوید - 2016-02-28 در 12:09 ب.ظ

    من هم با نظر مسعود موافقم . جناب ۱۱۱۱ مگه یا شولیهای کلاله از نماینده سابق آقای رجبی حمایت نکردند.( به نقل از سایت ترکمن سسی ) پس چی شد!!!!! این تفکر و خرد جمعی است که خوب و بد را بهتر تشخیص میده . نه یک گروه . و در خصوص طه خانم عرض نمایم که این تفکر سرکار خانم به منزله توهین به مردم آ ق قلا میباشد. چونکه خود مردم آق قلا ناخدای خوبی برای کشتی آمانزاده بودند. و فرد اصلح را به پیش بردند. چونکه هر دو جناح حاضر به ائتلاف با آمانزاده بود . ولی آمانژاده با مردم ائتلاف کرد…..

  • غریبه - 2016-02-28 در 2:04 ب.ظ

    نوید خان اولا طه نام پسرانه است ثانیا یاش اولی های کلاله و مراوه با آقای کوسه غراوی بسته بودند نه جناب رجبی ثالثا مردم آق قلا ناخدای خوبی برای رادمهر و آمانزاده بودند نه صرفا آمانزاده رابعا آن افرادی که تک رای انداختند و فعلا شاهین بخت را در شانه های آمانزاده نشاندند حسابشان از مردم آق قلا سواست را خامسا اگر این نخواستن ائتلاف ما را به سرمنزل مقصود برساند ما از آن حمایت خواهیم کرد سادسا منتظر برگزاری دور دوم نشستیم تا خیلی چیزه مشخص شود

    • آق قلاچی - 2016-02-29 در 12:08 ب.ظ

      سلام دوست عزیز همانطور که از اسمتان پیداست مطمئنم با مفهوم جامعه و مردم غریبه هستی که مجموع بیش از پنجاه هزار تک رای موجود همه کاندیداها در دور اول را از مردم جدا میدانی برادر یا خواهر غریبه من نمیدانم چرا سوز عجیبی رادر سخنانت حس میکنم و چرا خط و نشان ، همانطور که پیداست در دور دوم کاندیداهایی که برگزیده و در واقع نماینده اکثریت جامعه هستند که به رقابت یکدیگر می روند و این حرف و در واقع تهدید در لفافه شما مقابله با اکثریت مطلقی از جامعه می باشد که در دور گذشته طرفدار این چهار عزیز بودند غریبه عزیز سعی کن آشنای مردم شوی تا در دل مردم جا بگیری که مردم شریف و غیور ایران نشان داده اند که همیشه جواب محکم و دندان شکنی به غریبه های فتنه انگیز می دهند

  • غریبه - 2016-02-28 در 5:52 ب.ظ

    مدیریت عزیز چرا نظرات خواننده ها را به سمت و سوی جانبدارانه برخی عزیزان سوق میدهید و گزینشی نظرات را در سایت میذارید لطفا بی طرفانه باشید تا نتیجه وخروجب باب طبع حاصل گردد در ضمن نظر قبلی بنده در راستای تنویر برخی عزیزان بود

    * تمامی نظرات در صورتی که حاوی توهین ویا افترا نباشد فعال می شود و سایت ارکین هیچگونه جانبداری از شخص خاصی را ندارد

  • یه نفر - 2016-02-29 در 12:54 ب.ظ

    .. تحلیلی بود که خوندم … چرا ارکین نیوز نشر داده برام جای سواله ؟

    – مدیر سایت :
    *سیاست سایت خبری ارکین نیوز انعکاس صدای همه ها عقاید و دیدگاه هاست تا مردم با هوشیاری بتوانند تصمیمات درست را داشته باشند .
    و از آقای گری نویسنده این مطلب نیز تشکر می کنیم که از انعکاس نظرات موافقان و مخالفان این مقاله استقبال کردند و عذرخواهی سایت ارکین نیوز را نیز پذیرا باشید .

    • جوابیه به یک مجهول الهویه - 2016-02-29 در 10:30 ب.ظ

      جوابیه شما ، حکایت از درون قابل تامل شما دارد. گویا شما کینه و کدورتی از نگارنده متن دارید و اینگونه بی محابا عقل و منطق خود را زیر سوال بردید. جای بسی تاسف است.

      • یه نفر - 2016-03-01 در 8:00 ق.ظ

        شما هنوز فرق مقاله مفید و غیر مفید رو نمی فهمی .. فکر می کنی چند کلمه با نوشتار زیبا خواندن مفیده …

  • آشنا - 2016-02-29 در 4:56 ب.ظ

    به کوری چشم حسود ان شااله در مرحله دوم هم مردم آق قلا از این امتحان سربلند بیرون خواهند آمد. و حسودان به این قضیه بهتر است ، بجای امید دادن به مردم دائما بر طبل تفرقه نکوبند. و حالشان را برای رقیب فعلی آمانزاده نمایان نکنند.و مثل بعضیها غریبه نباشند ….

  • بی نام - 2016-02-29 در 10:39 ب.ظ

    اگر چه نمی توان گفت که تحلیل ارائه شده تحلیل جامع و کاملی است ولی بنده بر خلاف دوست عزیزمان با نام ” یک نفر” معتقد نیستم که تحلیل ارائه شده به درد نخور باشد. به نظر می رسد قصد نگارنده ، نگاهی سریع و کلی بر عوامل موثر در تعیین سرنوشت انتخابات مجلس شورای اسلامی و نقاط قوت و ضعف آن بوده و موشکافی در این زمینه را به فرصتی دیگر موکول کرده باشد. اگر هر کدام از موارد ذکر شده توسط نگارنده از نزدیک مورد توجه واقع شود و به طور صحیح جهت دهی شود می تواند برای آینده منطقه تعیین کننده. یاد بگیریم که به جای خرده گیری و بی ارزش دانستن تلاش صادقانه افراد آنها را تشویق کنیم و اگر در توان مان بود متاع بهتری را عرضه کنیم.

  • غریبه - 2016-03-02 در 2:24 ب.ظ

    آق قلاچی عزیز اصلا اطلاع دارید که گرگان و آق قلا دونفر به مجلس می فرستند؟ یا اینکه به حساب شهرهای دیگر که بایستی تک بیاندازند و در واقع توفیقی اجباری و قانونی است، طبعا از صندوق این شهرها هم بلا استثنا همه تک رای در خواهند آمد امری بدیهی؟! ولی ما که در حوزه آق قلا و گرگان امکان نوشتن دورای دو ترکمن را داشتیم چرا بایستی ۱۵ هزار تک رای به نفع یکی از عزیزان داشته باشیم ؟؟ آیا این را به حساب سیاستی که پدر و مادر ندارد می گذاریم یا اینکه …
    در هر صورت منظور بنده این بود که فرصت گرانبها و طلایی را از دست دادیم و دیگر حلاجی این موضوع دردی را دوا نمی کند.
    آق قلاچی عزیز محکوم کردن دیگران به فتنه و … خود نشان از مشک آن است که ببوید نه آنکه عطار بگوید دارد؟!! در ضمن دقیقا مدرک تحصیلات بنده حقیر آنی هست که خیال کردین با آن غریبه ام حال صحبت سر این است که چرا شما بر آشفتید؟؟

نام:

ایمیل:

نظر:

لطفا توجه داشته باشید: نظر شما پس از تایید توسط مدیر سایت نمایش داده خواهد شد و نیازی به ارسال مجدد نظر شما نیست