- تاریخ: 2016-04-07
- شناسه خبر: 16416 778 بازدید
پرآبی آلماگل و آجی گل/ ناخوشی تالاب گمیشان
ارکین نیوز-کارشناس مسئول محیط زیست دریایی و تالاب های حفاظت محیط زیست گلستان گفت: در پی بارش های مطلوب اخیر تالاب های واقع در نوارمرزی بخش داشلی برون این استان و بویژه آلماگل و آجی گل پرآب شده و نسبت به سال قبل از شرایط ...
ارکین نیوز-کارشناس مسئول محیط زیست دریایی و تالاب های حفاظت محیط زیست گلستان گفت: در پی بارش های مطلوب اخیر تالاب های واقع در نوارمرزی بخش داشلی برون این استان و بویژه آلماگل و آجی گل پرآب شده و نسبت به سال قبل از شرایط خوبی برخوردارند.
سیدسحاب میرا روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشت: با توجه به بارش باران در سال آبی جاری و کاهش آسیب های معضل خشکسالی سال قبل، آبگیری تالاب های منطقه امسال دچار چالش نخواهد شد.
به گفته وی این درحالی است که به دلیل کاهش آب ورودی به تالاب بین المللی گمیشان در شمال غرب استان و در حاشیه شرقی دریای خزر، این تالاب وضعیت چندان مطلوبی ندارد.
وی همچنین افزود: به دلیل انباشت رسوب از سال های قبل در تالاب آلاگل و کاسه غربی آجی گل ،کار لایروبی آنهااز سال گذشته در دستور کار حفاظت محیط زیست و سایر دستگاه مرتبط قرار گرفت و با تامین اعتبار عملیات لایروبی آلاگل به عنوان بزرگترین تالاب منطقه از اواخر اسفند سال ۹۴ آغاز شد.
میرا ادامه داد: به دلیل مشکل در تامین اعتبار ، لایروبی تالاب های منطقه مرزی بخش داشلی برون شهرستان گنبدکاووس طی دو سه سال گذشته اجرا نشده بود.
تالابهای آلاگل، آلماگل، آجی گل واقع در شهرستان گنبدکاووس در نخستین اجلاس دفتر تحقیقات بین المللی پرندگان آبزی و مهاجر که در سال ۱۳۵۰ در رامسر با شرکت پژوهشگران و کارگزاران حفاظت از محیط زیست برگزار شد، جزو تالابهای بینالمللی اعلام شد.
مجموع این تالابها، زیستگاه ویژهای برای بسیاری از پرندگان آبزی و کنار آبزی بوده که با شروع فصل سرما از نواحی شمالی به این منطقه مهاجرت کرده و نیمی از سال را در آن ساکن می شوند.
پرندگان مهاجر نظیر فلامینگو، قو، غاز، بالکان، حواصیل، چنگر، آبچلیک، اگرت ها، پرستوهای دریایی، سلیم و کاکایی ها از عمده پرندگان موجود در این تالابها هستند.
تالابهای بین المللی بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس از جمله نقاط دیدنی و جذاب مناطق کویری شمال این شهرستان نیز بوده که به دلیل زیبایی خاص، حیات وحش و گیاهان آبزی همواره مورد توجه گردشگران و محقق است.
تالاب آلاگل در شرق جاده اینچه برون – آق قلا قرار دارد و مساحت آن در زمان پرآبی به ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار میرسد، آب این تالاب مانند سایر تالابهای این منطقه، از رودخانه اترک و زهکش های طبیعی و نهرهای سامان و شورجه تأمین میشود، بزرگترین دریاچه استان گلستان بوده و یک تالاب آب شور است.
برخی از محیط پیرامون این تالاب با پوشش نی و جگن و درختچه های گز پوشیده و سطح آب در نوسان است و میزان ورودی آب تالاب به آب رودخانه اترک بستگی دارد.
یکی دیگر از این تالاب های بین المللی آلماگل است که در شمال روستای تنگلی و با فاصله بسیار کمی از مرز ایران و ترکمنستان قرار دارد،آلماگل ۲۰۷ هکتار مساحت دارد که عمق آن در بیشتر نقاط یک تا ۱٫۵متر و حداکثر ۳ متر است.
حاشیههای این تالاب را پوشش نی فرا گرفته و ضلع جنوبی و مسیر کانال ورودی آب به تالاب نیز پوشیده از جنگلهای گز است.
آب تالاب آلماگل به علت نزدیکی به رودخانه اترک شیرین است.
آجی گل یکی دیگر از تالاب های بخش داشلی برون است که افزون بر ۳۵۰ هکتار مساحت دارد و در بالادست آن دریاچه بسیار زیبایی با مساحت ۱۰۰ هکتار به نام نمک قرار دارد.
این تالاب از ۲ بخش تشکیل شده که قسمت غربی آن تا حدودی عمیق است و عمق آن در بیشتر نقاط یک تا ۱٫۵ متر و حداکثر ۳ متر بوده و آب آن نیز از طریق رودخانه اترک تأمین میشود ،قسمت شرقی تالاب نیز پوشیده از نی است.
در مجموع این تالاب ها از نظر خاستگاه حیات وحش و گیاهان آبزی دارای اهمیت بوده و زیستگاه مناسبی برای پرندگان، آبزیان، دوزیستان، خزندگان، صدف ها و پستانداران است.
کارشناس مسئول محیط زیست دریایی و تالاب های حفاظت محیط زیست گلستان در خصوص وضعیت تالاب گمیشان همچنین گفت که سطح آب این تالاب متاثر از ورودی آب به دریای خزر است.
وی افزود: سطح آب این تالاب با ارزش چندسالی است که افت کرده و میزان آن در حدود یک متر تا یک متر و ده سانت است.
میرا اضافه کرد: شدت افت تراز آب در تالاب گمیشان به حدی بوده که بخش بزرگی از آن خشک شده است.
به گفته وی، یکی از علت های نوسان آب تالاب گمیشان کاهش ورودی آب به دریای خزر است.
تالاب گمیشان مامن بسیاری از پرندگان مهاجر و بومی بوده و به عنوان یک ذخیرهگاه ژنتیکی با ارزش از آن یاد می شود که به طور معمول در برخی فصول سال می توان ۱۰۰ نوع پرنده نادر را در این تالاب تماشا کرد.
این تالاب با مساحت حدود ۲۰ هزار هکتار در حوزه شهرستان گمیشان و در فاصله ۶۰ کیلومتری شمال غرب گرگان در حاشیه شرقی دریای خزر واقع بوده و افزون بر ۱۴ هزار هکتار آن منطقه حفاظت شده ، است.
از ویژگیهای منحصر به فرد تالاب گمیشان اکوسیستم کم نظیر آن است که در آن انواع ماهیان، سخت پوستان، نرم تنان، دوزیستان، خزندگان و پرندگان در آن زیست کرده و پایگاه پاییزی و زمستانی برخی از پرندگان درحال انقراض و نادر جهان است.
علی بیانی رئیس حفاظت محیط زیست بندرترکمن و گمیشان نیز پیش از این با اظهار امیدواری از افزایش سطح آب تالاب گمیشان در پی بارش ها و جریانات آبی موضعی و کولاب های منقطع و ضربه ای دریای خزر گفته بود که در دو الی سه سال گذشته به دلیل خشکسالی و کمی بارش ها سطح پهنه آبی تالاب گمیشان کاهش چشمگیری یافته و در مواردی شاهد تشکیل و حرکت ریزگردها از بستر خشک تالاب هستیم.
به گفته وی با توجه به اینکه گمیشان یک تالاب ساحلی است ،جریانات آبی دریای خزر و کولاب های فصلی و توفان های دریایی نیز در مقوله آبگیری تالاب نقش بسزایی دارند که تاثیر این رویه بر تمامی نواحی تالاب از شمال تا جنوب می باشد.
به گفته وی تغذیه تالاب از سوی دریا در گذشته توسط سه کانال صیدگاه خزر ، صید گاه ترکمن و صیدگاه عظیم گل صورت می گرفت که هم اینک به دلیل رسوب گذاری فقط کانل صیدگاه خزر در نواحی مرکزی تالاب این وظیفه را برعهده دارد.
شهرستان گنبدکاووس در شرق گلستان و گمیشان در شمال غرب استان واقع است.