اسدالله درویشامیری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: هنوز واگذاری در آشوراده صورت نگرفته است؛ بلکه یک مصوبهای را دولت دارد؛ مبنی بر اینکه این منطقه با رعایت و حفظ محیطزیست و چهارچوبها و استانداردهای زیست محیطی, بهعنوان یک مجموعه گردشگری بهرهبرداری شود.
وی با اشاره به اینکه سازمان بازرسی فعلاً نمیتواند در این موضوع وارد شود تصریح کرد: سازمان بازرسی نیز زمانی میتواند ورود پیدا کند که در تصمیم مصوبه دولت تخلفی صورت گرفته باشد.
معاون امور مجلس، حقوقی و استانهای سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با اشاره به اینکه هنوز هیچ واگذاری در آشوراده صورت نگرفته است عنوان کرد: چون تصمیم دولت هنوز عملی نشده است؛ بنابراین هنوز تخلفی هم صورت نگرفته است.
درویشامیری در پاسخ به پرسش خبرنگار تسنیم مبنی بر تصمیم سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری برای واگذاری آشوراده تأکید کرد: ما براساس مصوبه هیئتوزیران عمل میکنیم.
وی با اشاره به اینکه واگذاری آشوراده به اشخاص، بهصورت قطعی انجام نخواهد شد خاطرنشان کرد: این واگذاریها بهصورت حق بهرهبرداری است.
معاون امور مجلس، حقوقی و استانهای سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تأکید کرد: بسیاری از اماکنی که متعلق به دولت است؛ مانند اماکن تاریخی، بهصورت بهرهبرداری در اختیار متقاضیان قرار میگیرد.
درویش امیری تأکید کرد: اگر بخش خصوصی در جریان واگذاری آشوراده، به تعهدات خود عمل کرد؛ پس از آن با یک قرارداد ۳۰ تا ۹۹ ساله به این بخش واگذار میشود.
وی در پاسخ به پرسش خبرنگار تسنیم درباره تعداد متقاضیان برای واگذاری آشوراده تصریح کرد: متقاضی فراوانی در این زمینه وجود دارد.
آشوراده کجاست؟
آشوراده روستایی در مرکز شبه جزیره میانکاله در شهرستان بندر ترکمن استان گلستان و تنها جزیره ایرانی دریای خزر است. این جزیره، مدتها پیش به دلیل فعالیتهای انسانی و در اثر حفر کانال از شبه جزیره میانکاله جدا افتاده است.
در واپسین روزهای فعالیت دولت هشتم، معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست در توافقنامهای با حسین مرعشی، رئیس وقت سازمان میراث فرهنگی، گردشگری در آشوراده را مجاز دانست و بهرهبرداری از آن را به شرکت میانکاله واگذار کرد؛ شرکتی که از صندوق محیطزیست (وابسته به سازمان محیطزیست)، شرکت توسعه گردشگری (وابسته به سازمان میراث فرهنگی) و همچنین سازمان مناطق گردشگری جهان (بخش خصوصی) تشکیل شده است.
این تفاهمنامه به شدت مورد اعتراض بدنه کارشناسی سازمان محیطزیست واقع شد و کارشناسان با امضا توماری اعتراض خود را به این اقدام اعلام کردند اما توجهی به این اعتراضات نشد و با درخوست سازمان بازرسی کل کشور، این مصوبه ابطال شد.
اما در تابستان ۹۰ و در زمان ریاست محمدجواد محمدیزاده بر سازمان محیطزیست، تلاش برای واگذاری آشوراده از سر گرفته شد و این بار یک شرکت فرآوردههای لبنی بهعنوان سرمایهگذار معرفی شد و سرانجام پس از سومین سفر استانی دولت دهم به استان گلستان، تبدیل این جزیره به منطقه گردشگری به تصویب رسید.
در مرداد ۹۲ اما اخبار متفاوتی در این رابطه منتشر شد. برخی خبرها حاکی از آن بود که این واگذاری نه با مصوبه دولت بلکه از طریق سازمان محیط زیست و با همکاری استانداری گلستان به یک شرکت فراوردههای لبنی برای ایجاد زیرساختهای گردشگری انجام شده است. طرح اولیه، حاکی از برنامهریزی برای واگذاری این جزیره در یک بازه زمانی ۳۰ ساله یا ۹۹ ساله بود.
از ابتدای دولت یازدهم این موضوع به شکل جدیتری مطرح شد و حتی رئیسجمهور و معاون اول وی، نیز در این رابطه به اظهارنظر پرداختند. در آبان ۹۲ و در حالیکه زمان زیادی از روی کار آمدن دولت یازدهم نمیگذشت، نام آشوراده بار دیگر با گردشگری گره خورد. اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور خواستار تغییر کاربری آشوراده به گردشگری شد و مسئولیت این امر را به سازمان میراث فرهنگی واگذار کرد.
نهم آذر امسال نیز در آستانه سفر رئیسجمهور به استان گلستان سازمان محیط زیست و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تواقفنامهای مبنی بر تبدیل ۳۸۰ هکتار از آشوراده به گردشگری امضا شد. بر اساس طرحی که آبان سال جاری به سازمان محیط زیست ارائه شده بود، در فاز نخست ۲۸۰ هکتار و در فاز دوم ۱۰۰ هکتار از اراضی آشوراده به گردشگری اختصاص یافته است.
در نهایت دهم دی ماه امسال پس از کش و قوسهای فراوان، معاون سازمان بازرسی کل کشور از توقف واگذاری جزیره آشوراده با پیگیری و حکم سازمان بازرسی خبر داد.
محمد جواد حشمتی گفت: بعد از وصول اخبار و اطلاعات و همچنین شکایتی که به سازمان بازرسی شده بود، سوالاتی را از سازمان محیط زیست مطرح کردیم و سوابق این مسئله را خواستیم که آنها نیز به سازمان بازرسی ارسال کردند و متعاقب پیگیری و تذکر سازمان بازرسی در حال حاضر خود سازمان محیط زیست این مسئله را منتفی کرده تا بررسیهای لازم صورت بگیرد.
وی درباره مفاد نامه ارسالی از سوی سازمان بازرسی کل کشور به سازمان محیط زیست اظهار داشت: در این نامه اشاره شده که اخبار و اطلاعات دریافتی حاکی از این است مذاکراتی انجام گرفته و فعل و انفعالاتی در آن منطقه در حال صورت گرفتن است.
معاون سازمان بازرسی کشور با بیان اینکه در مورد آشوراده به سازمان محیط زیست هم نامه نوشتیم و هم به صورت شفاهی صحبت کردیم، اظهار داشت: کارشناسان سازمان بازرسی به این موضوع ورود و پیگیری کردند.
با این همه، سازمان میارث فرهنگی همچنان برای اجرای طرح تبدیل جزیره آشوراده به منطقه گردشگری، اصرار دارد به طوری که سعید شیرکوند معاون برنامه ریزی این سازمان به خبرنگار تسنیم گفت: تصمیم دولت برای راهاندازی گردشگری طبیعی در جزیره آشوراده قطعی است و کاری به توهمات افراد نداریم.