- تاریخ: 2016-01-25
- شناسه خبر: 13820 645 بازدید
نگاهی به مقوله یاش اولی گری ویاشولی
ارکین نیوز – محمد صفا: در میان اکثر اقوام وملل افرادی هستند که معتمد مردم بوده ونظر آنها در جامعه ارزش واحترام خاصی برخوردار است این مقوله دربین ما ترکمن هااز جایگاه خاصی برخوردار است ونماد آن رامیتوان دراکثر مراسم ...
ارکین نیوز – محمد صفا: در میان اکثر اقوام وملل افرادی هستند که معتمد مردم بوده ونظر آنها در جامعه ارزش واحترام خاصی برخوردار است این مقوله دربین ما ترکمن هااز جایگاه خاصی برخوردار است ونماد آن رامیتوان دراکثر مراسمات ما خصوصا درمراسم های عروسی وعزا دیدومردم ازدیرباز برای حل مشکلات خودبه انها رجوع و به حرف آنها تمکین میکردند واین یک فرهنگ بسیار زیبا به یادگار مانده ازگزشتگان ماست بجاست که همه مادر حفظ این فرهنگ زیبا کوشش کنیم.
اماچندزمانی است که نهاد مصلحت ویاشاولی گری جای پای خود را در عالم سیاست باز کرده است سوالی که دراین جا مطرح میشود این است که آیا این نهاد زیبا ی مردمی ومذهبی میتواند درمسائل سیاسی هم وارد شودوگرهای کور آنرا بازکنددراینجا جهت بازکردن موضوع باید به چندسوال اساسی پاسخ داد
اول:باید پرسید یاشولی چه کسی است ؟
دوم:آیا حکم یاشولی جبری وقهری ویا انجام آن میلی واختیاریست؟
سوم:یاش اولی گری برای چه مسائلی لازم است
در سوال اول میتوان اینگونه پاسخ دادکه :یاش اولی فردی است مورد قبول مردم بسیار باتجربه دوراندیش وسردوگرم روزگار چشیده.
درمورد دوم یاشولی یک فردی است که حکم صادر نمیکند بلکه جنبه مشورتی دارد وهیچ ایجاب قهری درکارش نیست منظورازقهری اینکه فردرادروضعیتی قرارا ندهد که مجبور به پذیرش نظرخود بکندویا فشارمیتواند یک فشاراجتماعی باشدمثلافرض کنیدبین دونفر دعوایی صورت گرفته یاقتلی رخداده که یکطرف در محاکم قضایی محکوم شده دراینجا وظیفه یاشولی این است که فردصاحب حق رابه مدارا دعوت کندواز محاسن بخشش وایثار بگوید وبه گونه ای اورا قانع کندکه از حق مسلم خود جهت رضایت خدابگزرداگر کرد که فبها والا هیچ کس نمیتواند این حق را ازصاحب حق بگیرد.
حال برمیگردم به مسئله یاشولی گری درانتخابات که آیا لازم است یا خیر؟ میتوان به این سوال هم جواب نه داد هم بله اگردو شرط اولی رعایت شود پاسخ به سوال سوم هم بله خواهدبود.
کسانی که سودای یاشولی گری دارند باید بدانند که این حق توسط مردم برای آنها ایجاد میشوید وداشتن مدرک تحصیلی ویا فرهنگی و سیاسی ملاک نیست وعرضه کردن آن برمردم نتیجه عکس خواهد داد.
درمورد سوال دوم افراد یاشولی به دنبال افرادصاحب حقی بروندکه مساله راحل کند و به حقوق آنان به دیده احترام نگاه کندودنبال حل مشکل باشندوسعی کنند به جای فرافکنی فشارهای اجتماعی به افراد به هر نحوی نظر آنها را جلب کنند وصرفا به عنوان برادری دلسوز و مشاوری مهربان وخیرخواه به تشریح وضع موجود بپردازند کشاندن مسئله دربین مردم این امر راپیچیده تر خواهد کرد
همچنین تجربه یاشولی گریهای اینچنینی درسالهای قبل باید درسی برای ما شده باشدتکرار اینگونه اشتباهات مسلما به نفع هیچ کس نخواهد بود.
پس بیاییم بانام یاشولی ویاشولیگری بااحترام برخورد کنیم وپایگاه این نهاد اجتماعی راهمانند بسیاری ازنهاد های اجتماعی وفرهنگی مشابه که ازبین رفته یا درحال ازبین رفتن است بیش ازپیش خرابتر نکنیم و نتیجه ی ناگوار نشست دوره قبل که حتی از علمای دینی نیز به عنوان ابزار استفاده کردند و جلسه ای هدایت شده را ترتیب داده و آن تجربه تلخ را در تاریخ سیاسی ایل مان به یادگار گذاشته اند را فراموش نکنیم .
ارکین نیوز : انعکاس مطالب رسیده در سایت ارکین نیوز به معنای تایید و یا رد مسائل مطرح شده در آن نمی باشد و سایت ارکین نیوز قضاوت در خصوص مطالب منتشر شده را برعهده خوانندگان محترم سایت می گذارد.
تورکمن - 2016-01-27 در 9:29 ب.ظ
بنده بعنوان یک شهروند آق قلایی صحبتی دارم با کسانی که اسم یاشولی را یدک میکشند یاشولی و یاشولی گری چیزییست مقدس که از دیرباز بین مردم علی الخصوص ما تورکمناست اما آیاراهی را که درپیش گرفته اید راه درستی است تفکر کنید یاشولی کیست و چه کسی میتواند باشد آیا اسمی که شما بعنوان ماصلاحات توپری گرفته اید واقعا ماصلاحات ما است همین شماها نبودند که در دوره نهم ما را از فرستادن نماینده محروم کردید همین به اصطلاح یاشولی گری اینکاررا با ما کردند اگر انروز گروهی منفعت طلب نبودند ما مردم آق قلا دارای نماینده ای قوی بودیم آیا کاندیدمنتخب شما موفق شد؟ امثال شماها بودند مردم را با میدان اسب دوانی اشتباه گرفتند ایا به گذشته این نوع یاشولی گری ها فکر کردید ماصلاحات مقدس است………