• تاریخ: 2015-09-01
  • شناسه خبر: 7691
  • 894 بازدید

شیوع بیماری جدید دامی در آق قلا و راهکارها

ارکین نیوز – شیوع بیماری جدید دامی در استان گلستان و بالطبع آن در شهرستان آق قلا نگرانی های گسترده ای را در بین دامداران ایجاد کرده است . این بیماری ویروسی که سرعت انتشار آن بسیار بالاست از غرب کشور وارد استان گلست ...

ارکین نیوز – شیوع بیماری جدید دامی در استان گلستان و بالطبع آن در شهرستان آق قلا نگرانی های گسترده ای را در بین دامداران ایجاد کرده است .
این بیماری ویروسی که سرعت انتشار آن بسیار بالاست از غرب کشور وارد استان گلستان شده و در حال حاضر در بخش مرکزی آق قلا در روستاهای گری ، بهلکه داشلی و شیخ تپه به وفور دیده می شود.
پیگیرهای خبرنگار ارکین نیوز از دامپزشکی شهرستان آق قلا حاکی از تلاش کسترده پرسنل این اداره جهت مبارزه با این بیماری دامی حکایت دارد.
مهندس بخشنده رئیس دامپزشکی شهرستان آق قلا پیشگیری را بهترین راه مبارزه با این بیماری عنوان می کند زیرا هنوز درمان قطعی برای واکسن دام ها پیدا نشده است .
وی اضافه کرد: به منظور جلوگیری از بومی شدن بیماری، سازمان دامپزشکی کشور در حال حاضر سیاست حذف و ریشه کنی بیماری را بر پایه تشدید اقدامات بهداشتی – قرنطینه ای و معدوم سازی دام های بیمار به اجرا گذاشته است.

با بیماری لمپی اسکین بیشتر آشنا شویم

Lumpy Skin Disease(LSD)

بیماری لمپی اسکین

تعریف بیماری:

بیماری «لمپی اسکین» که یک بیماری پوستی ویروسی با سرعت انتشار بالا است و خسارت های اقتصادی سنگیننی همراه با کاهش تولیدات دامی، ضایعات پوستی و تلفات بر جمعیت گاوی وارد می سازد

طبقه بندی عامل : خانواده ویروس ( پوکس ویریده ) جنس ( کاپری پوکس ویروس ) حساس به ۵۵ درجه در ۲ ساعت ، ۶۵ درجه در ۳۰ دقیقه . حساسیت شدید به محیط قلیایی و یا اسیدی حساس به اتر ( ۲۰ درصد )، کلروفرم ، فرمالین ( ۱درصد ) و برخی مواد پاک کننده ، حساس به فنل ( ۲ درصد ۱۵ دقیقه ) ، هیپوکلریت سدیم (۲-۳ درصد ) ، ترکیبات ید ( ۱:۳۳ رقت )،ترکیبات آمونیوم بطور قابل ملاحضه ای در محیط پایدار است ، برای مدت طولانی در درجه حرارت محیط ، به خصوص در دلمه خشک زنده می ماند . این ویروس حساس به نور خورشید و مواد شوینده است ، اما در شرایط محیطی تاریک ، مانند سایبان آلوده حیوانی ، میتواند برای ماهها باقی بماند .

اپیدمیولوژی : واگیری بین ۵ تا ۴۵ درصد متفاوت است و مرگ و میر به میزان تا۱۰ درصد می باشد .

میزبان : گاو و گوساله

انتقال

روش انتقال مکانیکی توسط بند پایان است . پشه و مگس میتواند عمده نقش را بازی کند . انتقال همچنین ممکن است با خوردن غذا و آب آلوده به بزاق حیوان آلوده صورت پذیرد .حیوانات را میتوان بوسیله تلقیح با مواد آلوده از گره جلدی و یا خون آلوده کرد .

منابع ویروس :

پوست ، ضایعات پوستی ، بزاق ، ترشحات چشم و بینی ، شیر ، منی ، بافت ریه ،طحال و گره های لنفاوی منبع ویروس هستند. و وجود ویروس در خون حدود ۱ الی ۲ هفته طول میکشد ..

تشخیص بالینی : پس از تلقیح شروع تب در۶- ۹ روز و اولین ضایعات پوست در محل تلقیح در ۴ – ۲۰ روز ظاهر میشود .

تب ۴۱ درجه و حتی بالاتر که بمدت ۱ هفته دوام دارد .رینیت ، ورم ملتحمه و ترشح بزاق بیش از حد . کاهش در تولید شیر در گاو ندول درد ناک به قطر ۲ – ۵ سانتیمتر در کل بدن بویژه در سر ، گردن ، پستان و کف لگن بین ۷ و ۱۹ روز بعد از تلقیح ویروس . این ندولها شامل درم و اپی درم است . ضایعات ممکن است در غشاء مخاطی دهان و دستگاه گوارش توسعه یافته و در نای و ریه ها ، منجر به ذات الریه اولیه و ثانویه گردد . بی اشتهائی ، لاغری . بزرگ شدن تمام گره های لنفاوی سطحی . دست و پا ممکن است دچار ادم و حیوان تمایلی به حرکت ندارد . ندول در غشاء مخاطی چشم ها ، بینی ، دهان ، مقعد ، پستان و دستگاه تناسلی ، و تمام ترشحات حاوی ویروس می باشد . سقط جنین ، ناباروری موقت یا دائمی و آتروفی بیضه و ویروس از مایع منی برای مدت طولانی دفع میشود .عقیمی موقت در گاو نیز ممکن است رخ دهد . لاغری ، ذات الریه ، ورم پستان

ضایعات

ضایعات شامل تمام لایه های پوست ، بافت زیر جلدی ، و اغلب در مجاورت عضلات با احتقان ، خونریزی ، تورم ، التهاب عروق و نکروز همراه است. بزرگ شدن غدد لنفاوی، ضایعات غشاء مخاطی دهان ، حلق ، نای ، زبان و در سراسر دستگاه گوارش دیده می شود. ضایعات غشاء مخاطی حفره بینی ، نای و ریه ها ، ادم در ریه ها . بزرگ شدن غدد لنفاوی مدیاستن در موارد شدید . سینوویت با فیبرین در مایع سینوویال و ضایعات آبله در بیضه ها و مثانه از دیگر عوارض است

پیشگیری بهداشتی و درمان

بیماری لمپی اسکین درمان قطعی ندارد و لذا اقدامات پیشگیرانه بهترین راه محسوب می شود. درمان قوی آنتی بیوتیک ممکن است از عفونت های ثانویه جلوگیری نماید . محدودیت واردات دام ، لاشه ، پوست و مایع منی از جمله اقدامات اساسی قرنطینهای در جلوگیری از ورود بیماری به کشور می باشد.

در موارد شیوع بیماری ، قرنطینه و ممانعت از نقل و انتقال ، ذبح حیوانات بیمار و آلوده ( تا آنجا که ممکن است ) دفع مناسب حیوانات تلف شده ( به عنوان مثال سوزاندن ) ، تمیز کردن و ضد عفونی محل و ادوات ، کنترل کشتی ها و هواپیما ها بسیار توصیه می شود

در سطح دامداری ها نیز به دامداران عزیز توصیه می شود با استفاده از سموم مورد تائید دامپزشکی نسبت به ضد عفونی مکان دامداری اقدام نمایند.

نام:

ایمیل:

نظر:

لطفا توجه داشته باشید: نظر شما پس از تایید توسط مدیر سایت نمایش داده خواهد شد و نیازی به ارسال مجدد نظر شما نیست