- تاریخ: 2014-12-25
- شناسه خبر: 323 644 بازدید
روستاهای مراوه تپه که از حداقل امکانات زیرساختی هم برخوردار نیستند
ارکین نیوز-شهرستان مراوه تپه محروم ترین منطقه استان گلستان است که به دلایل مختلف مانند فاصله زیاد با شهرستان های بزرگ استان و همچنین سو مدیریت، مردم آن از حداقل امکانات زیرساختی مانند آب شرب و گاز نیز برخوردار نیستند. ای ...
ارکین نیوز-شهرستان مراوه تپه محروم ترین منطقه استان گلستان است که به دلایل مختلف مانند فاصله زیاد با شهرستان های بزرگ استان و همچنین سو مدیریت، مردم آن از حداقل امکانات زیرساختی مانند آب شرب و گاز نیز برخوردار نیستند.
این شهرستان با حدود سه هزار و ۴۰۰ کیلومتر مربع وسعت به لحاظ موقعیت عمومی در شمال شرق کشور قرار گرفته و از لحاظ وسعت مقام دوم شهرستان وسیع استان را دارا ست. ارتفاع از سطح دریای مرکز شهرستان در حدود ۱۷۰ متر است.
اقتصاد این منطقه مبتنی بر کشاورزی و دامداری است و اهالی در جوار آن به تولید صنایع دستی از جمله قالی بافی و گلیم بافی نیز مشغول هستند .
کشاورزی که بالاترین بازدهی اقتصادی را دارا است، شغل ۹۵ درصد اهالی بوده که بالغ بر ۳۷ هزار هکتار از اراضی مستعد را شامل می شود. نوع کشت محصولات کشاورزی ” آبی و دیم ” است که اراضی آبی حدود ۵ هزار هکتار بوده و جهت آبیاری این زمینهای کشاورزی از آب رودخانه و چشمه استفاده می شود که مهمترین آنها رودخانه اترک ، رودخانه ساری سو ، رود بالیقایه ، رود ساوه ، رود گوندر ، رود یازگلدی است.
مرغوبترین پنبه تولیدی در سطح کشور متعلق به این ناحیه بود که بعلت کمبود آب و عدم حمایت از آن به فراموشی سپرده شده است که نیاز به حمایت جدی از کشاورزان جهت احیا مجدد آن است .
از لحاظ بهداشتی و خدمات رسانی ، در حدود ۵۰ درصد روستاهای سطح شهرستان از نعمت آب شرب بهداشتی و سالم برخوردار هستند و ۲۰ روستا نیز با تانکر آبرسانی می شود.حدود ۹۵ درصد روستاها دارای برق و حدود ۹۰ درصد آنها حداقل از جاده شوسه برخوردار است.
فقط یک روستای مراوه تپه گازکشی شده است
فرماندار شهرستان مراه تپه در رابطه با وضعیت عمران و رفاه این شهرستان می گوید: مراوه تپه دارای ۸۰ روستاست و تا امروز تنها یک روستای آن به طور کامل گازرسانی شده است و در سال ۹۳ با اعتباراتی که تخصیص یافته است شمار روستاهای گازرسانی شده به ۲۰ روستا می رسد.
اسماعیل تاجی با بیان وضعیت آبرسانی به روستاهای این شهرستان گفت: در بخش آبرسانی نیز حدود ۵۰ درصد روستاهای منطقه از نعمت آب شرب برخوردار نیستند و اگر امسال بودجه یک میلیارد تومانی تزریق شود شمار روستاهای ابرسانی شده به ۶۸ درصد می رسد.
وی اضافه کرد: در بخش سد چایلی که قراراست بر روی رودخانه اترک احداث شود مشکل عمده ما جابجایی روستاهایی است که در کاسه سد قرار می گیرند.
تاجی با بیان این که امسال عملیات اجرایی ساخت سد آغاز می شود گفت: مشکل ما اعتبار لازم برای تملک زمین های روستائیانی است که در این جابه جایی قرار دارند.
وی در خصوص حق آبه مراه تپه از اترک گفت: امسال تا ۱۷ اسفند به علت عدم بارش باران اترک خشک بود و بعد از بارش کمی آب در اترک جریان پیدا کرد ولی باز هم عشایر و کشاورزان ما با مشکل کم آبی مواجه بودند چون به طور متناسب این حق آبه در اختیار شهرستان قرار نمی گیرد و این در حالی است که ۵ هزار هکتار از زمین های کشاورزی شهرستان در صورت کمبود آب با مشکل خشکسالی رو به رو هستند.
مشکل گاز مراوه تپه سو مدیریت است
در ادامه نماینده مردم مراوه تپه و کلاله و مینودشت در مجلس شورای اسلامی در رابطه با مشکلات شهرستان مراوه گفت: بحث گازسرانی در مراوه تپه به علت سوء مدیریتی که در استان وجود داشته است و در توزیع اعتبارات استانی و شهرستان نیز مدیریتی نبوده است تنها یک روستا به طور کامل تاکنون گازرسانی شده است .
عبدالکریم رجبی افزود: یک سال و نیم قبل ضریب گازسرانی به روستاهای شهرستان صفر بوده است و توضیحات هم از جانب مسئولین در این رابطه قانع کننده نبوده است چون ما در منطقه غرب استان روستاهایی را داشتیم که برای گازرسانی به یک روستا ۸ میلیارد تومان هزینه شده است در حالی که با این ۸ میلیارد تومان می توانستیم در منطقه مراوه ۲۰ روستا را گازرسانی کنیم .
رجبی ادامه داد: در سال ۹۲ میزان اعتبارات در بحث گازرسانی به مراوه تپه و کلاله ۱۲ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد که حدود ۳۰ هزار نفر از نعمت گاز برخوردار شدند و ۱۲ روستا نیز در درست گازرسانی است.
وی تصریح کرد: در سال ۹۳ نیز میزان اعتبارات تخصیص یافته به این شهرستان در بحث گاز ۱۲ میلیارد تومان اعتبار برای شهرستان از بودجه ملی اختصاص پیدا کرده است که تا یک ماه آینده ابلاغ می شود و در بحث بودجه استانی هم در گفتگو با استاندار مقرر شد توزیع اعتبارات در این زمینه بر مبنای شاخص های محرومیت استانی باشد.
امسال اولین بودجه ملی آبرسانی به روستاهای مراوه تپه در نظر گرفته شد
نماینده شهرستان مراوه در ادامه بیان کرد: امسال اولین سال است که در ردیف بودجه ملی برای آبرسانی به روستاهای فاقد لوله کشی آب شرب مبلغ ۳۰۰ میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده است و این اعتبار در سال های آتی در کشور افزایش می یابد و حدود ۱۲ میلیارد تومان برای شهر مره در نظر گرفته شده است .
رجبی در حوزه راه روستایی در شهرستان مراوه هم گفت: در سال ۹۳ حدود ۶۰ تا ۷۰ کیلومتر در شهرستان مراوه آسفالت راه روستایی مصوب شده است که به صورت پروژه های نیمه تمام و کلنگ زده است و امیدواریم در سال به طور کامل اجرا شود.
وی تجهیز بیمارستان مراوه تپه در سال جاری، ایجاد مرکز شبانه روزی برای زنان و زایمان به صورت شبانه روزی در گلیداغ که مقرر شده است در دی ماه سال جاری به اتمام برسد را از پروژه های بهداشت و درمان این شهرستان ذکر کرد و گفت: بیمارستان ۳۴ تختخوابی گلیداغ نیز در سال جاری مصوب شده است که با گرفتن ردیف در بودجه کار اجرایی خود را آغاز می کند.
رجبی در ادامه تصریح کرد: با بررسی های این منطقه تصیم گرفته ایم که مراوه تپه را به دلیل هم مرز بودن با ترکمنستان ، نزدیکی به ریل راه آهن اینچه برون و جاده های ارتباطی و داشتن مراتع وسیع و گسترده ،به عنوان یک منطقه ویژه اقتصادی تبدیل کنیم که اگر این گونه شود به دلیل داشتن مصوبه دولت موظف است بسترهای لازم را برای سرمایه گذاری در این منطقه فراهم کند و این منطقه از محرومیتی که در حال حاضر دارد خارج شود.
وی افزود: حق آب اترک طی چند سال اخیر آن چنان که لازم وشایسته بوده به استان صورت نگرفته است و از طریق وزارتخانه در خصوص حق آبه متناسب با استان پیگیر هستیم و دیگر موضوع مهم در بخش مراوه این است که باید زودتر سد چایلی در استان احداث شود چون احداث این سد در مهار آب های سطحی و توسعه بخش کشاورزی در این منطقه بسیار تاثیر گذار است.
رجبی بیان کرد: اگر کار عملیاتی کردن این سد را دیر اجرا کنیم ممکن است که در استان های بالا دست ما اتفاقاتی بیفتد که استان را تبدیل به کویر لم یزرع کند!
به گزارش خبرنگار مهر، منطقه وسیع مراوه تپه با خاک حاصلخیز خود تولید کننده اصلی محصولات کشاورزی استان و کشور به شمار می رود اما از نظر امکانات و تجهیزات بیشترین محرومیت استان و کشور را داراست. رفع محرومیت از منطقه به دلیل مشکلات فراوان زمان زیادی را می برد که این امر لزوم توجه مسئولان و تعامل مدیران با نمایندگان را مطلبد.
در شرایطی که طی سال های گذشته برنامه مدونی برای حل مشکلات این منطقه ارائه نشده است این توقع از دولت جدید وجود دارد تا با انتخاب مدیران کارآمد و همچنین برگزاری جسات مدون برای حل مشکلات این شهرستان در کوتاه ترین زمان ممکن اقدام کند.