• تاریخ: 2015-07-02
  • شناسه خبر: 5601
  • 718 بازدید

ترک بر لب های اترک

ارکین نیوز – از رودخانه های مهم شمال کشور، رودخانه مرزی اترک است که جزو رودهای بین المللی و دائمی محسوب می شود و البته یکی از مهم ترین منابع تأمین آب برای ترکمن صحرای گلستان نیز به شمار می رود. اما آنچه که طی سال ه ...

1546084
ارکین نیوز – از رودخانه های مهم شمال کشور، رودخانه مرزی اترک است که جزو رودهای بین المللی و دائمی محسوب می شود و البته یکی از مهم ترین منابع تأمین آب برای ترکمن صحرای گلستان نیز به شمار می رود. اما آنچه که طی سال های اخیر اتفاق افتاده فارغ از شرایط خاص مرزی بودن این رودخانه، سدسازی هایی است که در پایین دست منجر به خشک شدن اترک شده است. سدهایی که بدون ملاحظات زیست محیطی و در نظر گرفتن حقابه اکوسیستم پایین دست ساخته می شود که در نهایت منجر به از بین رفتن حیات در این مناطق خواهد شد. وابستگی اقتصاد مردم در منطقه ترکمن صحرا به کشاورزی و دامپروری و هم چنین وجود تالاب های بین المللی آلاگل و آلماگل و هم چنین سد دانشمند در پایین دست اترک، اهمیت رعایت حقابه این منطقه را ضروری تر کرده، اترک از ابتدای امسال تنها ۹ روز رنگ آب به خود دیده و مدت هاست که خشک شده است. این در حالی است که منابع آب زیر زمینی در این منطقه بسیار محدود است و در برخی از موارد امکان بهره برداری از آن وجود ندارد و تنها منبع آب برای کشاورزی و دامداری و حتی صنعت منطقه رودخانه اترک است که علیرغم مشکلات همه ساله مردم، هنوز دردی از آنها دوا نشده است.

کشاورزی منطقه از بین می رود

بخشدار مرکزی مراوه تپه در این باره به خراسان گفت: اقتصاد مردم منطقه کشاورزی است، اگر خشکی اترک ادامه داشت، معیشت مردم به خطر می افتد.عبدالجلیل کوسه غراوی افزود: علیرغم اینکه حقابه مشخصی برای رودخانه اترک تعیین شده اما رهاسازی آب انجام نمی شود که مشکلات زیادی برای کشاورزان و دامداران به وجود آورده است.وی بیان کرد: حداقل انتظار این است که در فصولی که بارندگی به شدت در این منطقه کاهش پیدا می کند، بخشی از آب از بالادست رهاسازی شود تا بتوان محصولی کشت کرد در غیر این صورت باید انتظار داشت کم کم اراضی خشک تر شده و کشاورزی منطقه از بین برود.

رهاسازی از سدهای بالادست انجام نمی شود

مدیر جهادکشاورزی این شهرستان نیز به خراسان گفت: متأسفانه از بالادست رهاسازی آب صورت نمی گیرد و دامداران و کشاورزان مجبورند در زمستان و هنگام بارش های شدید، آب بندان های کوچک را آبگیری کنند و یا حداقل اراضی خود را آب تخت کنند تا در بهار و تابستان کمی رطوبت در زمین باقی بماند.

سلیمان محمدی افزود: اگر مقدور نیست که حقابه ای که توسط دولت تعیین شده بدهند حداقل ۳۰ درصد آن را رهاسازی داشته باشند تا مشکلات زیست محیطی در پایین دست ایجاد نشود. اگر خشکی اترک ادامه دار باشد بخش هایی از گنبدکاووس، آق قلا و مراوه تپه دچار مشکلات زیادی می شوند.وی تصریح کرد: اگر کشاورزی و معیشت منطقه برای برخی ها اهمیت ندارد، به مسائل زیست محیطی و خشکی تالاب ها و بیابانی شدن منطقه توجه کنند. آنچه که در پایین دست قرار گرفته حق حیات و استفاده از این منبع آبی را دارند، بهتر است مباحث اولویت بندی شود.

استاندار قول پیگیری داد

فرماندار مراوه تپه هم با اشاره به پیگیری این مشکل از طریق استانداری به خراسان گفت: حدود یک هفته قبل جلسه ای پیرامون خشک شدن رودخانه اترک و دادن حقابه استان با استاندار برگزار شد که امیدواریم این موضوع به صورت جدی پیگیری شود و شاهد جاری شدن آب در این رودخانه باشیم.اسماعیل تاجی افزود: از ابتدای اردیبهشت ماه رودخانه اترک خشک شده است این در حالی است که در فصل کشاورزی قرار داریم و به شدت نیازمند آب هستیم.وی بیان کرد: از طرفی هم آبشخور تالاب های بین المللی آلاگل و آلماگل و حتی سد دانشمند، رودخانه اترک است، قطعاً خشک شدن این رودخانه اثرات منفی زیادی بر روی اکوسیستم تالاب ها و میزان آبگیری سد دانشمند خواهد داشت.فرماندار مراوه تپه با اشاره به سابقه خشک شدن اترک خاطرنشان کرد: سال گذشته هم فقط دو هفته آب در این رودخانه جاری بود که دامداران در همان مدت هم توانستند کمی آب ذخیره کنند، تا اینکه معاون وزیر نیرو به منطقه آمد و دستور داد بخشی از آب سدهای بالادست رهاسازی شود.وی عنوان کرد: سدهایی که در بالادست احداث شده و خشکسالی هایی که طی سال های اخیر مکرراً رخ داده، منجر شده که وضعیت تولید در منطقه بسیار شکننده باشد. این مسئله فراتر از شهرستان باید مورد پیگیری قرار بگیرد اما امیدواریم به زودی رهاسازی آب از بالادست برای حفظ منطقه صورت گیرد./ خراسان شمالی

نام:

ایمیل:

نظر:

لطفا توجه داشته باشید: نظر شما پس از تایید توسط مدیر سایت نمایش داده خواهد شد و نیازی به ارسال مجدد نظر شما نیست