• تاریخ: 2016-03-10
  • شناسه خبر: 15703
  • 1,871 بازدید

چرا گنبدکاووس یک مقصد نوروزی است؟

ارکین نیوز – شاید شما هم مثل من ناراحت باشید که اکثر هم‌وطنان ما شمال را محدود کرده‌اند به چند شهر رامسر و بابلسر و چالوس و نهایتاً ماسال و تالش؛ اما ناراحت نباشید، چرا که نه تنها ناراحتی ندارد که جای بسی خوشحالی ا ...

ارکین نیوز – شاید شما هم مثل من ناراحت باشید که اکثر هم‌وطنان ما شمال را محدود کرده‌اند به چند شهر رامسر و بابلسر و چالوس و نهایتاً ماسال و تالش؛ اما ناراحت نباشید، چرا که نه تنها ناراحتی ندارد که جای بسی خوشحالی است، چرا که این اتفاق به این معناست که دشت‌های سبز ترکمن‌صحرا با گلدوزی خدایی و طلایی‌رنگش، بدون اینکه لگدمال جمعیت بی‌مبالات گردشگران نوروزی شود، به روی عاشقان واقعی طبیعت آغوش گشوده است. گنبد با دشت‌های وسیع، با ترکمن‌های مهربان، لباس‌ها و روسری‌های رنگی ترکمنی و آب‌وهوای مطبوع نوروزی منتظر ماست.
شهر گنبدکاووس که به ادعای باستان‌شناسان تمدنی ۶ هزار ساله دارد در گذشته‌های دور هیرکان نام داشته و بعد از آن جرجان خوانده می‌شده است. نام کنونی آن وام گرفته از برج گنبد قابوس، بلندترین برج جهان است که حدود ده قرن پیش و به فرمان عنصرالمعالی قابوس بن وشمگیر ساخته شد.
اگر اهل ورزش باشید، حتماً از قبل با گنبدکاووس آشنایی دارید. تیم‌های والیبال سالنی و ساحلی این شهر از مطرح‌ترین تیم‌های والیبال کشور هستند و بازیکنان زیادی از این تیم‌ها به تیم ملی راه یافته‌اند. همچنین گنبدکاووس یک مجموعه‌ی سوارکاری دارد که به عنوان زیباترین مجموعه‌ی سوارکاری خاورمیانه شناخته می‌شود. مسابقات اسب‌دوانی کورس بهاره و پاییزه‌ی کشور در این مجموعه برگزار می‌شود و میزبان شرکت‌کنندگانی از سراسر ایران و دیگر کشورهاست.
گنبدکاووس مناطق گردشگری و تاریخی بسیاری از جمله برج گنبد قابوس که سه سال پیش جزو میراث جهانی یونسکو ثبت شد، امامزاده یحیی بن زید، دریاچه‌ی مصنوعی گنبدکاووس، پارک توریستی الغدیر، بازار بزرگ روس‌ها، شهر تاریخی جرجان، سدگلستان ۱ و ۲، سه تالاب آلماگل، آجی‌گل وآلاگل، گمرک و بازارچه‌ی مرزی، دشت‌های سبز شمالی و … دارد.
تشکیل کمیته‌های اسکان و رفاه گردشگران، بهداشت و محافظت محیط‌زیست، امداد و نجات، امنیت و ترافیک، نظارت و تنظیم بازار و ارائه‌ی اقلام تبلیغاتی به صورت متمرکز از طریق پایگاه‌های راهنمای مسافران، برگزاری تور گردشگریِ شهرداری، برگزاری جشن‌های آیینی (نوروز بازار) ویژه‌ی اقوام درمحوطه‌ی برج قابوس، استقبال از مسافران نوروزی، پهن کردن سفره‌ی هفت‌سین در دو میدان ورودی و پارک قابوس و نیز چاپ نقشه‌ی راهنمای گردشگری از مهم‌ترین برنامه‌های شهرداری گنبدکاووس برای ایام نوروز خواهد بود.
آب‌وهوا؟

گنبدکاووس هوای گرم و معتدلی دارد و نزدیکی‌اش به سواحل خزر باعث شده در بیشتر ایام سال درصد رطوبت بالایی داشته باشد. به جرئت می‌توان گفت این شهر در اوایل بهار بهترین آب‌وهوا را دارد. هم درجه‌ی حرارت مناسب است هم رطوبت خیلی بالا نیست و هم طبیعت ترکمن‌صحرا در آغاز حیات دوباره‌ی خود لباس مخملی به تن کرده و رنگ و جلایی چشم‌نواز دارد.
جاهای دیدنی آن کدام است؟
طبیعی:

تالاب آلماگل، تالاب آجی‌گل، تالاب آلاگل، ترکم صحرا، سد گلستان ۱ و ۲،

تاریخی:

برج گنبد قابوس، شهر تاریخی جرجان، یاریم تپه، شهر تاریخی دشت حلقه، زیارتگاه و گورستان خالد نبی، آرامگاه مختوم قلی.

معماری و روستایی:

عشایر ترکمن‌صحرا، روستای آق تقه، روستای تنگلی، اینچه برون.
تفریحگاه‌های شهر: محوطه‌ی برج گنبد قابوس، دریاچه‌ی مصنوعی گنبدکاووس، پارک ملت، مجموعه‌ی سوارکاری، بازار روز و بازار روس‌ها.

چقدر طول می‌کشد؟ کجا بمانیم؟

با توجه به ظرفیت بالای گردشگری شهر گنبدکاووس و مجاورتش با شهرهایی چون گرگان و کردکوی و بندر ترکمن که هرکدام می‌توانند مقصدی برای یک سفر چندروزه باشند، می‌شود راحت فهمید که سفر به این منطقه اصلاً نمی‌تواند کمتر از چند روز باشد. پس احتیاج به جایی برای اقامت خواهیم داشت. مکان‌های اقامتی این شهر به صورت زیر هستند.
قیمت مناسب: هتل کانیار، هتل قصر، هتل عجم و هتل پارمیس.
قیمت ارزان: هتل قابوس و هتل استقلال
– شهرداری گنبد در آستانه‌ی نوروز، مکان‌های مختلفی را برای برپایی چادرهای مسافرتی گردشگران تجهیز و آماده می‌کند. کافی است در ورودی‌های شهر از راهنمایان آدرس این مکان‌ها را بپرسید.
– تقریباً در تمام روستاهای دیدنی این شهرستان امکان اجاره کردن خانه‌های روستایی مهیاست.
غذا چی؟
در شهر گنبدکاووس رستوران‌های متعددی وجود دارد که هم غذاهای ایرانی و سنتی طبخ می‌کنند، هم پیتزا و ساندویچ و غذاهای فرنگی آماده می‌کنند. شما با توجه به سلیقه و میل شخصی خودتان انتخاب‌های زیادی خواهید داشت. من هم چند مورد از رستوران‌ها و فست‌فودهای خوب گنبد را به شما معرفی می‌کنم. رستوران گردان حاجی‌زاده کنار دریاچه‌ی مصنوعی، رستوران فرهنگیان روبروی بوستان قلم، برتر جوجه با دو شعبه در میدان‌های بسیج و ۱۷ شهریور، پیتزا کوکلند در خیابان امام رضا (ع)، پیتزا بونو در پارک شادی و پیتزا میکسی روبروی باغ ملی. همچنین کافه‌های خانه قهوه‌ی ملانژ و کافه نارگیل، از جمله کافه‌های گنبدکاووس هستند.
غذاهای محلی

قومیت‌های مختلفی جمعیت گنبدکاووس را شکل داده‌اند، برای همین نمی‌توان خیلی راحت غذایی را به عنوان غذای محلی معرفی کرد؛ اما غذاهایی بیشمه، دوغ شتر، انواع بوروک، ثوبت لی آش (شیربرنج)، بولامه و چکدرمه از معروف‌ترین غذاهای محلی منطقه‌ی گنبد هستند. در بین این غذاهای محلی خوردن چکدرمه چیز دیگری است. این غذا با استفاده از گوشت گوسفند، برنج، رب گوجه و پیازداغ درست شده و بسیار خوشمزه است. متأسفانه غذاخوری یا رستورانی نیست که در منوی خودش این غذاهای محلی را جا داده باشد به همین خاطر برای چشیدن طعم این غذاهای ترکمنی، یا باید با ترکمن‌های این شهر دوستی کنید، یا در جشنواره‌های محلی سراغ این غذاها را بگیرید و یا از مردم بومی روستاها درخواست کنید که شما در طعم و رنگ و عطر این غذاها شریک کنند.

کجاست؟

ایران، گلستان، گنبدکاووس.
نشانی:

کیلومتر ۴۰۰ جاده‌ی تهران – مشهد.
با خودروی شخصی:

از تهران و با خودروی شخصی بعد از حدود ۵۲۰ کیلومتر رانندگی و عبور از شهرهای فیروزکوه، ساری، گرگان و آزادشهر به گنبدکاووس می‌رسید. می‌توانید دیگر مسیرهای شمالی را هم انتخاب کنید؛ اما من به شما پیشنهاد می‌کنم در سفر نوروزی و برای جستن از ترافیک و شلوغی جاده‌های شمالی، مسیر جایگزین، تهران – سمنان – کیاسر – ساری – گرگان – گنبد، یا تهران – سمنان – شاهرود – گرگان – گنبد را انتخاب کنید.
با حمل‌ونقل عمومی:

هرروز و به ‌صورت مرتب اتوبوس‌هایی از پایانه‌های تهران به سمت گنبدکاووس حرکت می‌کنند. همچنین شما می‌توانید با قطار یا هواپیما تا گرگان بروید و از آنجا به راحتی با ماشین‌های متعددی که در دسترس هستند، خودتان را به گنبد برسانید.
هزینه‌ها:

هزینه‌ی بلیت اتوبوس تهران – گنبدکاووس با توجه به نوع اتوبوس از ۲۱۰۰۰ تومان تا ۳۴۰۰۰ تومان است. هزینه‌ی پرواز تهران گرگان، بسته به نوع پرواز، از ۱۰۰۰۰۰ تومان تا ۲۴۰۰۰۰ تومان است. هزینه‌ی بلیت قطار تهران گرگان نیز از ۱۸۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ تومان متغیر است. هزینه‌ی سفر از گرگان به گنبدکاووس هم بسته به اینکه با چه خودرویی به آنجا بروید، از ۵۰۰۰ تومان تا ۲۰۰۰۰ تومان است (سال ۹۴).

بعد کجا می‌شود رفت؟

پارک ملی گلستان با فاصله‌ی کمی در شرق گنبد واقع شده است. شهر زیبای گرگان، در فاصله‌ی صد کیلومتری جنوب غربی گنبد قرار گرفته است. همچنین از گنبد تا بندر ترکمن و جزیره‌ی آشوراده کمتر از دو ساعت فاصله است. شهرهای گالیکش و مینودشت هم که حوالی گنبد هستند طبیعت زیبا و دیدنی دارند.

سوغات چی بخریم؟

انواع فرش، قالیچه، گلیم، پلاس و پشتی به‌ همراه برخی مصنوعات چوبی و شال‌های زنانه‌ی محلی و زیورآلات و سوزن‌دوزی از جمله سوغات گنبد هستند. همچنین گنبد یکی از مراکز تولید پنبه و انواع محصولات کشاورزی است. اگر در فصل تابستان هم به این شهر سفر کنید، می‌توانید هلوی هسته‌جدا نوش جان کنید.
اگر به موسیقی علاقه دارید، در سفر به گنبد گوش‌های خود را از شنیدن نغمه‌ی زیبای دوتار محروم نکنید. منطقه‌ی گنبد و ترکمن‌صحرا مهد دوتار ایران است؛ بنابراین می‌توانید این ساز زیبای ایرانی را در این منطقه خریداری کرده و به‌عنوان سوغات برای عزیزانتان ببرید.
سوغات گنبد را می‌توانید از بازارچه‌های نوروزی صنایع‌دستی که معمولاً در محوطه‌ی برج گنبد قابوس یا در کنار تالاب بین‌المللی آلماگل برگزار می‌شوند خریداری کنید. همچنین این سوغاتی‌ها در جمعه‌بازار گنبد هم به راحتی پیدا می‌شوند.
CafeGardesh_Qayen__3_

نگارش: کافه گردش (احمد اشرفی)

نام:

ایمیل:

نظر:

لطفا توجه داشته باشید: نظر شما پس از تایید توسط مدیر سایت نمایش داده خواهد شد و نیازی به ارسال مجدد نظر شما نیست