• تاریخ: ۱۳۹۹-۰۴-۱۲
  • شناسه خبر: 29865
  • 72 بازدید

قازان ، قابلمه چدن ترکمنی ، سوغات ارزشمند ترکمن های گلستان

ارکین نیوز-گلستان ،استان رنگین کمان اقوام با فرهنگ غنی، هنری را با دستان هنرمندان خلاق نقش آفرینی کردند که قازان یکی از صنایع دستی این دیار است. قازان دیگی از جنس چدن است که از گذشته‌های دور مورد استفاده اقوام کوچ روی آس ...

9609663_363

ارکین نیوز-گلستان ،استان رنگین کمان اقوام با فرهنگ غنی، هنری را با دستان هنرمندان خلاق نقش آفرینی کردند که قازان یکی از صنایع دستی این دیار است.

قازان دیگی از جنس چدن است که از گذشته‌های دور مورد استفاده اقوام کوچ روی آسیای میانه به ویژه ترکمن‌ها بوده است.

ظرف‌های سنتی و نقره‌ای قازان، قوم ترکمن نشین گلستان یکی از سوغاتی‌های با ارزش و ماندگار برای گردشگران استان سرسبز گلستان است.

نان‌های روغنی مثل قاتلاما منحصرا در قازان پخته می‌شود و اندازه‌های بزرگ و کوچک دارد.
9609666_887
معطوفی تاریخ نگار گرگانی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان،گفت: قازان جزو ظروف اصلی ترکمن هاست، اما در کشور‌های آسیای میانه مانند قرقیزستان، قزاقستان و ازبکستان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد:قازان یک ظرف رایج مورد استفاده است به نوعی ظرف ملی برای ترکمن‌ها محسوب می‌شود که معمولا چدنی است البته در آسیای میانه، آهنی آن را نیز می‌ساختند و مورد استفاده قرا می‌دادند.

معطوفی افزود: یک نوع آن هم به ندرت استفاده می‌شد که دارای سه پایه بلندی بود که در زیرش آتش می‌افروختند و حکم سه پایه را داشت.

وی گفت: این ظرف معمولا برای غذا‌های سرخ کردنی با ویژگی مملو کردن از روغن استفاده می‌شود به این علت که کف آن به صورت نیم توپی است و سطح روغن بلافاصله بالا می‌آید.

آقای گل یکی از شهروندان گمیشانی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از گرگان،در باره این ظرف سنتی گفت: زنان ترکمن هنوز هم برای طبخ غذا‌های سنتی مثل چکدرمه از قازان استفاده می‌کنند.
9609665_180
وی ادامه داد: دلیل محبوبیت این ظرف خاص و استفاده از آن پس از گذشت سال‌ها آنست که گرما به شکل یکنواخت به همه قسمت‌های آن می‌رسد و برنج در آن به خوبی دم می‌کشد.

آقای گل افزود: قازان از وسایل حتمی در آشپزی ترکمن هاست و آن‌ها امروزه نیز ترجیح می‌دهند که غذای خود را مخصوصاً چکدرمه که غذای سنتی ترکمن هاست، در این دیگ‌های چدنی بپزند.

وی گفت: این ظرف‌های نقره‌ای رنگ علاوه بر ترکمن‌ها در میان سایر مردم استان هم طرفداران زیادی دارد.

گل گفت: به غیر از آن تاقان، قالدو و کوریشگه از وسایل خانگی ترکمن‌هاست که هر کدام کاربردی متفاوت دارند.

وی افزود: قلدو ظرفی از جنس حلب استوانه‌ای شکل و پارچ مانند است که برای جوشاندن آب و تهیه چای مورد استفاده چوپانان و مسافران قرار می‌گرفت.

آقای گل گفت:در گذشته کورشگه هم از دیگر وسایل خانه ترکمن هاست از جنس حلب که برای برداشتن آب از درون بشکه‌های چوبی استفاده می‌شد.

وی گفت: این ظرف‌های نقره‌ای رنگ علاوه بر ترکمن‌ها در میان سایر مردم استان هم طرفداران زیادی دارد.

گل افزود: تاقان، نیز سه پایه‌ای است که قازان را بر روی آن می‌نشانند تا ثابت بماند و آشپز قادر به روشن کردن آتش در زیر قازان باشد.

گردشگران و مسافران در سفر به گلستان، می‌توانند این صنایع دستی ترکمن را از مغازه‌ها و بازار‌های هفتگی مناطق ترکمن نشین گلستان با قیمت مناسب تهیه کنید.

باشگاه خبرنگاران جوان