- تاریخ: 2016-09-19
- شناسه خبر: 20601 416 بازدید
فرش ترکمن؛ زمینه ساز اشتغال پایدار
ارکین نیوز- تولید فرش دستباف از دیرباز میان ساکنان گلستان و به ویژه قوم ترکمن رواج داشته و امروز هم شمار زیادی از بانوان این قوم به این هنر صنعت اشتعال دارند، ظرفیتی که برای رونق دوباره حمایت بیشتری را می طلبد. به گزارش ...

ارکین نیوز- تولید فرش دستباف از دیرباز میان ساکنان گلستان و به ویژه قوم ترکمن رواج داشته و امروز هم شمار زیادی از بانوان این قوم به این هنر صنعت اشتعال دارند، ظرفیتی که برای رونق دوباره حمایت بیشتری را می طلبد. به گزارش ایرنا، یافتن راهکارهایی برای رفع مشکل بیکاری، ایجاد اشتغال پایدار، رونق اقتصادی و افزایش درآمد برای مردم منطقه نیز توجه و حمایت بیشتر از حوزه فرش، صنایع دستی و تولیدات این بخش ها را ضروری کرده است. در این ارتباط حسن صادقلو استاندار گلستان در نشست هایی با مسوولان دستگاه ها و برنامه ریزان اقتصادی منطقه از ظرفیت های موجود در استان از جمله تولید فرش دستباف قوم ترکمن به عنوان یک پتانسیل در حوزه تولید تام برده و خواستار بهره گیری از این توانمندی در ایجاد اشتغال پایدار و رونق اقتصادی استان شد. امروزه افزون بر ۷۰ هزار نفر که بیشتر از قوم ترکمن هستند در استان گلستان به صورت سنتی و با کسب تجربه از نسل قبل به بافت قالی مشغول هستند که از این تعداد حدود ۳۱ هزار دارای کارت شناسایی قالیبافی می باشند. طبق برخی آمارها، سالانه حدود ۶۰۰ مترمربع تابلو فرش، ۵۰۰ مترمربع فرش و ۱۷ هزار مترمربع گبه در استان گلستان تولید می شود.
* ایجاد خوشه صنعتی فرش
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی گلستان برای رونق و حمایت از فرش دستباف ترکمن از ایجاد خوشه صنعتی فرش خبر داد. حجت اله خلیل زاده گفت: خوشه فرش دستباف گلستان شامل تولیدکنندگان فرش دستباف، تامین کنندگان مواد اولیه، فروشندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان، طراحان، رنگرزها، قالیشویان، رفوگران، ارگان های ارایه دهنده خدمات کسب و کار و سازمان های دولتی مرتبط و ذینفعان این حوزه در استان است که سعی بر برقراری و تعاملی پویا میان تمامی ذی نفعان برای دستیابی به هدف اصلی خوشه دارند. وی همچنین برگزاری نمایشگاه و جشنواره استانی فرش دستباف و صنایع دستی ترکمن در شهر بندرترکمن را فرصت مغتنم در راستای گسترش فرهنگ و هنر این قوم و عرضه بهتر محصول تولید شده فرش دستباف به بازار بیان کرد. نمایشگاه و جشنواره استانی فرش دستباف و صنایع دستی ترکمن از ۱۴تا ۱۸ شهریور در محل اسکله بندرترکمن در حال برگزاری است.
* فرش ترکمن زمینه ساز تحقق اقتصاد مقاومتی
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری گلستان نیز با اشاره به ارزش فرش و صنایع دستی ترکمن و جلوه نمایی این هنردست بانوان ایرانی درتمام دنیا، گفت: فرش و صنایع دستی ترکمن هنوز جایگاه و ارزش واقعی خود را پیدا نکرده اند و این امر تلاش بیشتری را می طلبد. به گفته کلثوم غفاری؛ دولت با پرداخت تسهیلات با سود کم در خصوص حمایت از هنرهای دستی گام های موثری برداشته است و برنامه های حمایتی از این قشر زحمتکش مستمر خواهد بود. وی از مسوولان خواست تا استعدادهای این حوزه شناسایی و حمایت های لازم از آنها در دستور کار قرار گیرد. غفاری ادامه داد: قالیبافی در اشتغال و درآمد زایی زنان و دختران روستایی منطقه ترکمن صحرا نقش بنیادی دارد و برای رونق و توسعه نیازمند حمایت است. مدیرکل امور بانوان وخانواده گلستان افزود که این حوزه نقش بسزایی در تحقق برنامه های اقتصاد مقاومتی نیز دارد.
* به روز رسانی تولید فرش ترکمن
محمود ربیعی معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری گلستان نیز بر توجه به سلیقه مشتریان فرش ترکمن تاکید کرده و گفت: فرش اصیل ترکمن باید با به روز رسانی تولیدات، مدرن نمودن طرح و نقشه و افزایش کیفیت، تولیدی مطابق ذائقه مشتریان به بازار عرضه کند. وی همچنین با اشاره به شعار امسال و محورهای ۲۴ گانه اقتصاد مقاومتی در بیانات رهبر معظم انقلاب گفت: پنج محور مهم در اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی در حوزه فرش دستباف قابل اجرا بوده و باید مورد توجه قرار گیرد. به گفته وی؛ نخستین محور درون زا بودن اقتصاد است بدان معنا که تولید با کیفیتی در درون جامعه و توسط اقشار مختلف جامعه انجام شود که در این بخش فرش دستباف ترکمن در حوزه صنایع دستی یک برند است. ربیعی ادامه داد: در بحث برون گرایی نیز توجه به بازارهای خارج از کشور، شناسایی نیازهای بازار و سلیقه و خواسته مشتریان در بحث صادرات فرش مهم بوده و باید مورد توجه جدی قرار گیرد. به گفته وی؛ باید در جهت تجاری سازی فرش، بازارسنجی، شناخت مشتریان و سلیقه آنها حرکت کنیم و به بازارهای جهانی راه یابیم.
* فرش ترکمن یک برند در گلستان
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز معتقد است که فرش دستباف ترکمن برای گلستان یک برند به شمار می رود و برگزاری نمایشگاه فرش دستباف و صنایع دستی استان یکی از اقدام ها در جهت شناساندن هر چه بیشتر این هنر دست است. حسینقلی قوانلو یکی از اقدام های مهم وزارت صنعت، معدن و تجارت در جهت حمایت از فرش دستباف را قرار دادن این هنر صنعت در رده کالاهای ایرانی قابل خرید از طریق کارت اعتباری بیان کرد. وی پایانه فرش دستباف و صنایع دستی را نیز از اقدام های کارگروه توسعه صادرات استان در راستای حمایت از فروش و توسعه صادرات این محصولات نام برد و افزود: پایانه صادراتی فرش و صنایع دستی می تواند به افزایش صادرات فرش دستباف کمک نماید. قوانلو همچنین تاکید کرد که تولید کنندگان فرش دستباف با تولید بدون در نظر گرفتن سلیقه مشتری امروزی نه تنها صادرات که حتی بازارهای داخلی را هم از دست خواهند داد و لازم است با حفظ نقوش ترکمن، براساس نیاز و سلیقه بازار فرش های باکیفیت تولید شود تا بازارهای جدیدی را بدست آورد.
گلشن مهر