- تاریخ: 2016-11-12
- شناسه خبر: 21351 364 بازدید
سـوارکاری با شـتردوانی!
ارکین نیوز- در هفته گذشته خبر واگذاری مدیریت مجموعه های سوارکاری استان گلستان به گلستانی ها پس از گذشت قریب به دو دهه، شعف خاصی به اهالی این ورزش بخشید. علاوه بر سفارش دین مبین اسلام به فراگیری ورزش سوارکاری، وجود قومیت ...
ارکین نیوز- در هفته گذشته خبر واگذاری مدیریت مجموعه های سوارکاری استان گلستان به گلستانی ها پس از گذشت قریب به دو دهه، شعف خاصی به اهالی این ورزش بخشید.
علاوه بر سفارش دین مبین اسلام به فراگیری ورزش سوارکاری، وجود قومیت های مختلف در منطقه گلستان از جمله اقوام ترکمن، اسبدوانی بخشی از فرهنگ گلستانی ها به شمار رفته و زندگی آنان نیز عجین با اسب این حیوانِ نجیب شده است.
گلستان با دارابودن سه مجموعه بزرگ سوارکاری به عنوان قطب و مرکز اصلی مسابقات کورس اسبدوانی کشور بوده و در فصول مختلف سال رقابت های اسبدوانی در هفته های متمادی پای علاقه مندان بومی و غیربومی، همچنین گردشگران را به مجموعه های سوارکاری باز می کند.
اما از آنجا که امروزه در دنیا مسابقات ورزشی سوارکاری در بعد قهرمانی و در کنار آن، رقابت های ورزشی بومی و محلی تنها محدود به اسب و اسبدوانی نبوده، برگزاری مسابقات ورزشی با حیواناتی چون شترمرغ و شتر نیز در دنیا هواداران زیادی را به سوی خود کشانده است؛ حیواناتی که علاوه بر مفیدبودنشان از نظر مواد غذایی و حتی باربری، می توانند نقش حیوانی چون اسب را برای سواران شان بازی کرده و آنان را به عنوان قهرمان مسابقات معرفی کنند.
با این اوصاف، و با وجود منطقه ی صحرایی در بخش هایی از گلستان و تعداد فراوان شتر در آن، گلستانی ها این هفته اولین دوره مسابقات ورزشی «شتردوانی» یا «شترسواری» شمال کشور را در پیست سوارکاری بندرترکمن میزبانی کردند؛ رقابت هایی که با جذابیت های خاص خود، توانست علاوه بر هواداران پرشمار، جمعی از مسئولان را نیز برای تماشا پای کار آورد. پیش بینی می شود با برگزاری دوره های آتی چنین رقابت هایی در استان، سوارکاری علاوه بر کورس های اسبدوانی، با شتردوانی نیز رونق یابد.
بزرگ ترین مسابقه شتردوانی جهان در گینس
«شتر» یکی از حیواناتی است که چندین بار در قرآن تحت نام های مختلف بدان اشاره و بر فواید آن تأکید شده است. در قرن های گذشته نیز علاوه بر فواید غذایی شتر، شخم زنی و حمل ونقل کالا از شهری به شهر دیگر نیز توسط کاروان های شتر، اسب، قاطر و در بعضی مواقع نیز با الاغ صورت می گرفته است.
در وصف شتر باید گفت، هرچند گاهی مواقع شترها رفتار ناخوشایندی نظیر سرکشی و لجبازی از خود نشان می دهند اما به طور کلّی، شترها رفتاری آرام و حافظه ای قوی دارند؛ حافظه ای که گاه باعث می شود تا با به خاطرآوردن آنچه در گذشته نیز برایشان به تلخی اتفاق افتاده، به عنوان حیوانی کینه جو شناخته شوند! مسابقات شترسواری قرن هاست در دنیا، بویژه در بسیاری از کشورهای آفریقایی، عربی وآسیای میانه که برخوردار از صحرا هستند، رواج دارد.
مسابقات «جنگ شتر» نیز معمولاً در مراسم خاصی نظیر عروسی ها و یا جشن های مختلف برگزار می شود. در چنین مسابقاتی معمولاً شرط بندی وگروبندی رواج دارد وداورهایی نیز برای داوری مسابقه انتخاب می شوند. بزرگ ترین مسابقه شتردوانی در جهان در بیابان گبی واقع در بخش های شمال غربی چین و جنوبی مغولستان برگزار شد؛ رقابت هایی که یکهزار و ۱۱۵ شتر در آن مسابقه شرکت و مسافت ۱۵ کیلومتر را طی کردند تا این مسابقه در کتاب رکوردهای جهانی گینس به ثبت برسد. رکورد جهانی سابق در این زمینه، در مسابقات منطقه خودمختار مغولستان بود که با شرکت ۵۵۰ شتر برگزار شده بود.
کورس گلستان و شترهایی که به خط پایان نرسیدند!
به میزبانی گلستانی ها، اولین دوره مسابقات «شتردوانی» شمال کشور با حضور خیل عظیم تماشاگران و برخی از مدیران منطقه، در مجموعه سوارکاری شهرستان ترکمن برگزار شد. این مسابقات برای نخستین بار در این استان، در شرایطی برگزار شد که هرچند ۲۰ شترسوار برای حضور در آن اعلام آمادگی کردند اما تنها نیمی از این نفرات با شترهایشان به میدان مسابقه آمدند تا در دو کورس به مسافت ۱۴۰۰ و ۳۰۰ متر سرعت با یکدیگر رقابت کنند.
پس از برگزاری این مسابقه، در ماده ۱۴۰۰متر، «خدر کمی»، «آنامحمد کمی» و «محمدامین اونق» به مقام های اول تا سوم دست پیدا کردند. از نکات قابل توجه در این کورس می توان به رسیدن تنها چهار شتر به خط پایان اشاره کرد؛ مابقی شترها به سبب مسافت زیاد مسیر به خط پایان نرسیدند.
همچنین در کورس ۳۰۰ متر سرعت، «همراه کمی»، «خدر کمی» و «آنامحمد کمی» به عنوان چابکسواران برتر معرفی شدند. این مسابقات جوایزی به ارزش ۲۲ میلیون ریال داشت که از سوی «رجب محمد تاتار» و «یوسف قزل» علاقمندان به رشته سوارکاری، به نفرات برتر اهدا شد. این رقابت ها قرار بود روز پنجشنبه گذشته در مسیر روستای سیجوال تا بندرترکمن برگزار شود که به دلیل بارش های شدید و باتلاقی شدن مسیر و به سبب حفظ سلامت سوارکاران و شترهای شرکت کننده، به روز دوشنبه موکول شد.
طبق مقررات، در این مسابقه هر شتر می توانست در دو کورس شرکت کند. اگرچه اولین دوره مسابقات ورزشی شترسواری شمال کشور به صورت رسمی در بندرترکمن، با استقبال خوبی از سوی شترسواران همراه نبود اما حضور بیش از ۵۰۰ تماشاچی و التهابی که در این رقابت ها دیده شد دست اندرکاران ورزش منطقه مخصوصاً مسئولان سوارکاری و ورزش های بومی و محلی را واداشت تا برای برگزاری چنین مسابقاتی با شکوه بهتر برنامه جدی داشته باشند/گلشن مهر