- تاریخ: 2015-09-03
- شناسه خبر: 7756 1,892 بازدید
استفاده ابزاری از یاشولی و یاشولی گری در فضای مجازی
ارکین نیوز – بخش سیاسی : امروز استفاده ابزاری از یاشولی یا همان ریش سفیدان ترکمن به ویژه با نزدیک شدن به انتخابات به جنگ زرگری سایت های ترکمنی تبدیل شده است که از گذشته با هم در بسیاری از مسائل سیاسی و اجتماعی مربو ...
ارکین نیوز – بخش سیاسی : امروز استفاده ابزاری از یاشولی یا همان ریش سفیدان ترکمن به ویژه با نزدیک شدن به انتخابات به جنگ زرگری سایت های ترکمنی تبدیل شده است که از گذشته با هم در بسیاری از مسائل سیاسی و اجتماعی مربوط به قوم ترکمن اختلاف نظر و اندیشه داشتند.
همه چیز از آنجایی آغاز شد که عبدالمناف آق ارکاکلی مقاله ای را در سایت ترکمن سسی با عنوان یاشولی و یاشولی گری فرصتها و آسیب ها منتشر کرد .
این نویسنده با طرح این سوال که ” آیا یاشولی ها واقعا جایگاه حقیقی که آنگونه ادعا می شود را در میان عوام و خواص ترکمن دارا هستند یا عوام فریبی و پوپولیستی است و دور یک محور در حال چرخش هستیم؟” بسیاری از باورها و اعتقادات ما ترکمن ها را در این موضوع به چالش کشاند.
وی حتی پا را فراتر گذاشت و طایفه ای کردن انتخابات نیز حاصل کار یاشولی ها دانست و اضافه کرد “به طوایف بزرگ با طایفه ای کردن انتخابات به دنبال اهداف خویش هستند و سخنرانی ها و نطق های بسیاری از رگه های طایفه پرستی را می توان به وسیله طوایف بزرگ مشاهده کرد که یاشولی های ترکمن تا به عصر حاضر نتوانستند علیرغم ادعای خود مقابل این پدیده شوم ایستادگی کنند . ”
سایت اولکامیز نیز طرح این موضوع را توهین آشکار به جایگاه و حرمت یاشولی های ترکمن دانست و با مقاله با عنوان ” یاشولی ها در ترکمن صحرا یک فرصت هستند نه تهدید . . . ” به نوعی سیاست سایت ترکمن سسی را این خصوص محکوم کرد.
در این مقاله سایت اولکامیز آمده است : هنوز یاشولی ها در جوامع سنتی مانند ترکمنها تاثیرگذار بوده و از گروههای مرجع به شمار می روند. همچنین این نوشته در پاسخ به دیدگاه و تفکری است که قدرت یاشولی ها را بر نمی تابند و با قلم و سخن خود سعی میکنند که جایگاه و نفوذ آنها را در جامعه کم رنگ نشان دهند.
ناصر توسلی نیز در سایت تورکمنیا با درج این مقاله که “یاش اولی کیست؟! و تخریب برای چه ؟!” همگام با سایت اولکامیز به دفاع از نقش موثر یاشولی ها در انتخابات پرداخت .
وی در این مقاله توصیه کرد ” قبل از ورود به بحث یاش اولی های امروز، با مفهوم آن آشنا شویم و آنهایی که حرف از یاش اولی گری می زنند نیز با چگونگی ساختار آن آشنا شوند. زیرا می بینیم این روزها در دو سایت اولکامیز و تورکمن سسی صحبت از یاش اولی ها می شود. یاش اولی هایی که اخیرا باز به همان شیوه باستانی خود عمل کرده و برای دفاع از حقوق سیاسی و اجتماعی مردم خود پا به عرصه انتخابات گذاشته و می خواهند کاندیدایی را از میان مردم خود انتخاب کرده و به عنوان نماینده راهی مجلس کنند. ”
اما به نظر می رسد حرف دل مردم را سایت تازه تاسیس ” گونش صحرا ” با طرح این مقاله ” یاشولی ها همیشه در آرامش فعالیت می کردند/بگذاریم باز چنین کنند!!” زده است .
ایوب مهماندوست با نکوهش جنگ رسانه ای در فضای مجازی بین سایت های ترکمنی منطقه توصیه کرده است که ” مسئله یاشولی ها در فضای مجازی برجسته نشود تا بهترین گزینه موفقیت انتخابات یعنی ائتلاف توسط یاشولی ها به حاشیه کشیده نشود و باعث ایجاد حساسیت منفی مردم نسبت به آنان نشود،چرا که یاشولی ها همیشه در آرامش فعالیت می کردند/بگذاریم باز چنین کنند!! ”
وی تاکید کرده است ” یکی از موضوعاتی که این روزها یاشولی ها را برجسته تر کرده است موضوع انتخابات است.بعضی از سایت های محلی ترکمن نطرات مختلفی را در مورد یاشولی ها ارائه کردند.بعضی سایت ها یاشولی ها را در امر ائتلاف مفید دانستند و برخی دیگر این امر را نهی کردند.حال بدون توجه به لزوم یا عدم لزوم بودن یاشولی ها در انتخابات می توان به این مهم رسید که تمرکز سایت ها روی یاشولی ها آنها را به حاشیه کشیده است که این امر باعث می شود مردم حساسیت های منفی روی یاشولی ها داشته باشند چرا که قبلا هم گفتیم برگ برنده یاشولی ها در گذشته فعالیت آنها به دور از حاشیه ها بود و چنین می شد که مردم به یاشولی ها اعتماد می کردند.”
حال به نظر می رسد سایت های محلی ترکمن بدون توجه به افکار عمومی و حساسیت های مردمی از نام مقدس یاشولی و یاشوگری استفاده ابزاری می کنند و در حقیقت هنوز به درک واقعی از افکار عمومی جامعه ترکمن نرسیده اند.