- تاریخ: 2016-03-30
- شناسه خبر: 16241 654 بازدید
برج قابوس گنبد ؛ چالش ها و امیدهای توریستی آن
ارکین نیوز – فصل بهارکه نشانگر الطاف بی پایان خداوند وقدرت لایزال اوست ، آغاز تغییر ودگردیسی کامل فصل ها است واین فصل که زایش دوباره طبیعت ،رویش شکوفه ها وزیدن نسیم خنکای صبح گاهی، طلوع بامدادانش بطور غریزی حس تغیی ...
ارکین نیوز – فصل بهارکه نشانگر الطاف بی پایان خداوند وقدرت لایزال اوست ، آغاز تغییر ودگردیسی کامل فصل ها است واین فصل که زایش دوباره طبیعت ،رویش شکوفه ها وزیدن نسیم خنکای صبح گاهی، طلوع بامدادانش بطور غریزی حس تغییر وسفر وجابجایی را پس از یک فصل سرد در وجود آدمی بیدار می کند .
وهمزمان با فصل بهار ونوروز بساط گردش وتفریح شروع می شود .بار وبنه ها جمع می شود .مقصود از این جریان دیدن انبوه مسافران وحضور همشهریان در کنار باغ ملی و بلندترین برج آجری جهان بود .روز گذشته با دیدن این همه گردشگر ومسافر شگفت زده شدم. در کنار برج قابوس بساط چادرهای ترکمنی نماد مردم ترکمن صحرا واساسا یکی از ویژگیهای قابل توجه جذب توریسم است که متاسفانه فقط در ایام عید بر پا می شود وهم چنین سوله های آهنی محوطه بزرگی را اشغال کرده بود .در همهمه مردم نگاهی به بالای برج انداختم چند نفری بیش نبودند. متعجب شدم چرا از میان انبوه مردم فقط چند نفر در بالای این برج قرار دارندوعلت نوشتن این متن بیشتر به همین خاطر بود . بالای تپه برج قابوس زمانی محل ترددهمشهریان گنبدی بود ، عمر بسیاری از شهروندان گنبدی وخاطرات شان در کنار این برج که نماد شهر ما گنبد کاووس می باشد وشهرت ان اکنون عالمگیر شده است ، گذشته است .بارها وبارها بر بلندای تپه این برج رفتند ، اما از زمانی که این برج در فهرست آثار جهانی قرار گرفت تنها تغییر عمده آن حصار آهنینی است که در پیرامون این بنا تاریخی هزار ساله کشیده شده است .صنعت توریسم ومبحث در آمد زایی آن وجذب گردشگر ومسافر یکی از مباحث مهم دولتمردان است .که حالا این مسئله خود باعث این دیوار آهنی گشته است .
برج قابوس قبل از زمانی که ثبت جهانی شود ، پذیرایی عامه مردم بوده است ولی اکنون این برج با وجود کثرت مسافر ومهمان وهمشهریان خودش بیشتر احساس غربت می کند .چرا که تنها تغییر عمده ای که با ثبت جهانی این بنا حاصل شده هزینه ورودی وبازدید از آن است .اگرهدف گسترش توریسم است این خود مانعی به شمار می رود، در آمد زایی از طریق جذب توریسم با اقامت مردم در هتل ها وخرید صنایع دستی توسط گردش گران ودیگر فراوردهای محلی کسب می شود نه این که در کناراین جاذبه توریستی مانعی برافراشته شود تا حضور مردم در این مکان تاریخی به دشواری صورت بگیرد. مردم بسهولت درکنار چهار باغ اصفهان وسی وسه پل وپل خواجو وسایر مکانهایی تاریخی ایران آزادانه رفت وآمد می کنند ومسئولین شهرما حتما دلیل گرفتن مبالغ ورودی راجهت گسترش امکانات این بنا خواهند دانست .
مسافرت در شرایط امروز خود بخودبار مالی فراوانی دارد، ومسافر از گرد را رسیده نخست قبل از هرچیزی به فکر جابجاشدن ومحل اتراقی می گردد.در هجوم این همه مسافر اولین مشکل اساسی جای پارکی در کنار این محوطه تاریخی است مسافر سردرگم باید معطل یافتن جایی پارک ماشینش شود .البته این قبیل مشکلات در همه جا وجود دارد . در شهر همدان در کنار مزار بابا طاهر عریان پارکی ساخت شده که مساحت آن بالغ بر هفت هکتار می باشد، زمزمه هایی وجود داشت که مساحت محوطه این بنا آجری گسترده وافزایش یابد وتغییرات عمده ای صورت بگیرد. حال که با تبلیغات از جاذبه های گردشگری این بنا صحبت می شود بهتر است امکاناتی وسیعی در کنار این برج ساخته شود ،البته با سلیقه ودقت بسیار ، ساماندهی فقط گرفتن مجوز برپا کردن چادرهای ترکمنی وخیمه های آهنی نیست.آب شرب در محوطه به اندازه کافی وجود ندارد .امکانات بهداشتی در حد ورود مسافران نیست هرچه از زمان تغییرات وگسترش امکانات بگذرد از حضور مسافران کاسته خواهد شد .امنیت این مکان تاریخی بصورت شایسته ای ازسوی نیروهای انتظامی شهرستان بخوبی انجام می گیرد .اما موضوع مهم عکس برداری برخی وسوء استفاده آنان از شلوغی مکان وگرفتن عکس موبایل از رهگذران است ، بهتر است با شناسایی ومعرفی این افراد جلوی این حرکات ناشایست گرفته شود .
قدمت هزار ساله این بنا وشکوه آن بر هیچ کس پنهان نیست پس بنابر این بر مسولین وعلی الخصوص شهردار وشورای شهرگنبد می باشد که برنامه ریزی مناسب برای این ایام تدارکات در شائن تاریخی این بنا داشته باشند .هدیه دادن تابلو برج قابوس به مسافران خارجی وبازیکنان خارجی حاضر در لیگ والیبال ایران گره گشای مشکلات پیش روی این مکان برای صنعت توریسم نیست باید از جنبه های تخصصی تر نسبت به اهمیت فراوان موضوع تلاشهای گسترده ای صورت بگیرد چون پس از فرجام رسیدن «برجام» این سیل توریست های خارجی خواهد بود که رهسپار ایران عزیزمان شود که قطعا پای بسیاری از انها به گنبد نیز خواهد رسید ،وهم چنین سازمان میراث فرهنگی است که تدابیر شایسته در گسترش امکانات این بنادر نظر بگیرند .چون قدمت تاریخی آن نشان میدهد اگر هزاران میلیارد نیز به پای آن ریخته شود .باز هم کم خواهد بود .میراثی که هزار سال است بر تارک این شهر وایران می درخشد .پس پاس بداریم شکوه وجلال این بنا تاریخی وفرصتها را ازدست ندهیم وتوجه مان فقط معطوف به چند صباحی نکنیم .
ومن الله التوفیق گنبد کاووس عبدالجلیل امانی نژاد هشتم فرودرین ماه نود وپنچ