- تاریخ: 2016-04-09
- شناسه خبر: 16476 953 بازدید
چرا منطقه آزاد جایگزین مهمترین طرح اقتصادی فراموش شده استان شد؟
ارکین نیوز – یش از یک سال است که مسئولان گلستان برای تحول استان چشم امید به تصویب منطقه آزاد اینچه برون دارند. این در حالی است که ۷ سال پیش در چنین روزهایی منطقه آزاد اترک در شمال آققلا به تصویب مجلس شورای اسلامی ...
ارکین نیوز – یش از یک سال است که مسئولان گلستان برای تحول استان چشم امید به تصویب منطقه آزاد اینچه برون دارند. این در حالی است که ۷ سال پیش در چنین روزهایی منطقه آزاد اترک در شمال آققلا به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
در واقع پس از سفر رییس جمهور به گلستان در آذرماه ۱۳۹۳ و آغاز پیگیریها برای تأسیس منطقه آزاد اینچه برون در استان، شور فراوانی مسئولان را فرا گرفت.
در طی این مدت خبرهای فراوانی درباره طرحهای در دست اجرا برای تأسیس منطقه آزاد و بهرهوری هرچه بیشتر از آن مخابره میشد و مسئولان در هر زمانی درباره آن به صحبت میپرداختند.
به نظر میآمد که مسئولان و نمایندگان گلستان بخش اعظمی از تخممرغهای تحول استان را در سبد منطقه آزاد گذاشتهاند و با جدیت پیگیر تصویب و راهاندازی آن هستند.
جدای از این، تأسیس شهرک پتروپالایش، ایجاد شهرک متالورژی، تأسیس بندرخشک و… از جمله طرحهایی بود که مسئولان ارشد استان از آنها به عنوان ضمائم تأسیس منطقه آزاد نام میبردند.
حتی رییس سازمان صنعت و معدن و تجارت گلستان در گفت و گویی بر این نکته تأکید کرد که با ایجاد منطقه آزاد میتوان یک دهه عقبماندگی گلستان را جبران کرد.
اما متاسفانه تلاشها در تصویب این لایحه مهم دولت برای گلستانیها به جایی نرسید و مجلس شورای اسلامی به آن رأی نداد.
تا تشکیل مجلس دهم و استقرار آن و بررسی دوباره این لایحه زمان زیادی باقی مانده است و مشخص نیست چه بر سر بحث منطقه آزاد اینچهبرون خواهد آمد.
همه اینها در حالی است که در فروردین ۱۳۸۸ مجلس شورای اسلامی طرح ایجاد منطقه ویژه اقتصادی گلستان موسوم به اترک را به تصویب رسانده بود!
منطقه ویژه اقتصادی اترک در زمینی به وسعت ۲ هزار هکتار در شمال آققلا در نظر گرفته شد که فاز اول آن شامل ۲۵۰هکتار است.
گرچه مشوقهای سرمایهگذاری در منطقه آزاد بیشتر از منطقه ویژه است اما مناطق ویژه نیز از ظرفیتهای فراوانی برخوردار هستند.
از مزایای مهم منطقه ویژه اقتصادی می توان به معافیت مالیاتی و تعرفه های گمرکی خاص، عدم نیاز به اخذ مجوز سرمایه گذاری خارجی، عدم نیاز به روادید، ترانزیت و ترانسپورت کالا به منظور تقویت صادرات استان و معافیت از پرداخت هرگونه عوارض معمول در کشور اشاره کرد.
همچنین ورود ماشین آلات خط تولید بدون عوارض گمرکی، تبعیت از قانون کار خاص مناطق آزاد تجاری، صدور مجوز ساخت و پایان کار رایگان، تأمین کلیه امکانات زیربنایی مورد نیاز صنایع (آب و برق و گاز) و عدم محدودیت زمانی متروکه شدن کالا از دیگر مزایای این منطقه است.
یحیی محمودزاده استاندار وقت گلستان در آن زمان گفته بود که کل سرمایهگذاری این طرح در فاز اول آن برابر مطالعات بعمل آمده ۴۵۰ میلیارد ریال است که در صورت تأمین منابع مالی، طی چهارسال اجرا میشود.
اما پس از چندی این طرح مهم گلستان به فراموشی سپرده شد تا جایی که هماکنون با گذشت ۷ سال از تصویب آن میزان بسیار اندکی از از زیرساختهایش آماده شدهاند.
چند روز پیش هم حجتالله خلیلزاده مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی گلستان در دیدار با سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری گلستان گفت: منطقه ویژه اقتصادی اترک میتواند در صورت بهرهبرداری و استقرار واحدهای صنعتی ۱۲ هزار شغل ایجاد کند.
به گفته وی تامین آب و برق در منطقه ویژه اقتصادی یکی از دغدغههای اصلی شرکت شهرکهای صنعتی برای تکمیل و آمادهسازی زیرساختها است.
مشخص نیست چرا مسئولان استان تصمیم گرفتند که منطقه ویژه اقتصادی گلستان را که تا به حال قریب به ۸ میلیارد تومان برای آن هزینه شده است را به کناری بگذارند و به دنبال منطقه آزاد بروند؟
آیا وقتی پس از ۷ سال هنوز زیرساختهای ابتدایی منطقه ویژه حاضر نشده است میتوان به بحث منطقه آزاد و این حجم از وعدههای مرتبط با آن امیدوار بود؟
چه تضمینی وجود داشت و دارد که منطقه آزاد به سرنوشت منطقه ویژه دچار نشود؟
نمیتوان این گمان را برد که برد تبلیغاتی وسیع منطقه آزاد برای نمایندگان و مسئولان استان بسیار شیرینتر از توجه به منطقه ویژه موجود بوده است؟
این سؤالات و بسیاری از سؤالات دیگر در حالی پیش رو است که به نظر میرسد در شرایط فعلی استان و عقبماندگی شدید آن باید از همه ظرفیتهای موجود نهایت استفاده را برد.
امری که در اولویت مسئولان و نمایندگان استان نیست.
محمد آریاننیا، کاسپینخبر