- تاریخ: 2015-02-10
- شناسه خبر: 1525 608 بازدید
پارازیت دلواپسی بر امواج توسعه آشوراده
ارکین نیوز-وقتی توسعه آشوراده به عنوان یکی از طرحهای مصوب سفر دولت یازدهم به گلستان طرح شد، انتظار میرفت که این طرح با برخی مقاومتها مواجه شود تا به سرانجام نرسد. البته این نوع موانع و سنگاندازی، متعلق به زمان فعلی ن ...
ارکین نیوز-وقتی توسعه آشوراده به عنوان یکی از طرحهای مصوب سفر دولت یازدهم به گلستان طرح شد، انتظار میرفت که این طرح با برخی مقاومتها مواجه شود تا به سرانجام نرسد.
البته این نوع موانع و سنگاندازی، متعلق به زمان فعلی نیست، بلکه از سالها پیش، هر زمان که موضوع توسعه این منطقه طرح شد، مقاومتهایی از سوی برخی دستگاهها و حتی همسایه این استان شمالی انجام میگرفت تا این پروژه همچنان در آرزوی توسعه بماند.
باید پذیرفت، توسعه آشوراده تنها یک خواسته فردی یا سیاسی نیست، بلکه از دیرباز این جزیره مسکونی در رویای استفاده از ظرفیتهای بالقوه خود بوده است، چنانچه نماینده ولی فقیه در استان طی سالها بارها این خواسته را از مدیران ارشد استان و کشور طلب میکرد، چرا که اعتقاد داشت، توسعه این بخش از گلستان در روند توسعه کلی این استان شمالی بسیار تاثیرگذار است.
#خواست و اراده جدی نماینده ولی فقیه و استاندار گلستان برای توسعه آشوراده
پس از گذشت سالها حضور و مدیریت افرادی از استان همسایه به عنوان مدیر ارشد استان، سرانجام «حسن صادقلو» به عنوان استاندار بومی در گلستان حضور یافت و این بار، باز هم اولین خواسته «آیتالله سید کاظم نورمفیدی»، نماینده ولی فقیه در استان و نماینده مردم استان در مجلس خبرگان رهبری حتی در مراسم استقبال از وی، توجه به توسعه جزیره آشوراده بود.
این موضوع در حالی طرح شد، که استاندار بومی گلستان در برنامه پیشنهادی خود به رئیس جمهور نیز یکی از برنامههای شاخص خود را به موضوع توسعه آشوراده اختصاص داده بود و به همین جهت به جدیت در پی آن بود تا طلسم ناکامی توسعه این منطقه را که پیش از این از سوی دیگر همقطارانش بین سالهای ۷۶ تا ۸۴ تعقیب میشد را دوباره ادامه دهد.
این خواسته بزرگ تا آنجا پیش رفت که «حسن روحانی» رئیس جمهور دولت یازدهم که تحت عنوان سفر استانی در گرگان حضور یافته بود در اولین دیدار مردمیاش، مهمترین برنامهاش را احیاء و اجرای برنامه توسعه گردشگری شبه جزیره آشوراده قلمداد کرد.
این موضوع سرانجام در جلسه هیئت دولت تدبیر و امید به سرانجام رسید و مقرر شد این شبه جزیره مسکونی پس از مطالعات زیست محیطی آماده توسعه و اجرای پروژههای متناسب با آن گردد.
#برخی نمیتوانند توسعه آشوراده را تحمل کنند
پس از تصویب توسعه گردشگری در منطقه آشوراده توسط دولت، تعداد اندکی از روزنامههای کشور با نشر مطالبی در مخالفت با توسعه آشوراده در صفحات اول خود مطالبی را عرضه کردند که این موضوع نشان میداد، برخی هرگز نمیتوانند توسعه این منطقه را تحمل کنند.
توجه به این پروژه توسط همسایه شمالی نیز بسیار تعقیب شد و تا بدانجا پیش رفت که آنان در مقالات خود به گونهای به مباحث زیست محیطی پیرامون آشوراده پرداختند که گویی یکی از زیستگاههای حیات وحش جهان در حال انقراض و نابودی است و گلستانیها بنا دارند جزیرهای متعلق به این استان شمالی را به نفع خود مصادره کنند.
ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که موضوع جزیره آشوراده و «میانکاله» دو موضوع متفاوت است، جزیره آشوراده منتزع از جزیره میانکاله است و برخلاف آن سابقه سکونت ۲۰۰ تا ۳۰۰ ساله دارد، بسیاری از ساکنان پیشین آن دارای سند مالکیت هستند و حتی آب شرب نیز از طریق بندر ترکمن به این جزیره لوله کشی شده است.
#آشوراده یک جزیره مسکونی و «میانکاله» یک منطقه زیست محیطی است
هرچند «میانکاله» به عنوان چهار منطقه اصلی حفاظت شده کشور محسوب میشود، اما جزیره آشوراده به هیچوجه این شرایط را ندارد و تنها یک جزیره مسکونی است که از دیرباز دامداران در این مکان صاحب خانه و زندگی بودهاند و در آن کمتر اثری از حیات وحش دیده میشود.
شنیدهها حاکی است، در زمانی نه چندان دور قرار بود از سمت میانکاله طرح گردشگری پیاده شود، اما این پروژه به دلیل مخالفتهای زیست محیطی و دیگر مشکلات پیرامون آن عملی نشد، این در حالی است که شرایط این جزیره و آشوراده به هیچ وجه یکسان نیست و آشوراده به هیچ وجه خصوصیات زیست محیطی جزیره میانکاله را ندارد.
اکنون گفته میشود سازمان بازرسی کشور ایراداتی به نحوه واگذاری اراضی جزیره آشوراده وارد کرده است این موضوع در حالی اتفاق میافتد که تاکنون هیچ حرکتی در این پروژه انجام نگرفته و براساس اعلام مدیر کل محیط زیست گلستان مطالعات این پروژه منطبق بر رعایت همه جوانب زیست محیطی است.
#محیط زیست به توسعه این منطقه اعتقاد دارد
اما سخن اینجاست که چرا به این طرح که به گفته مدیر کل محیط زیست گلستان مورد مطالعه قرار گرفته و هیچ مشکل زیستمحیطی ندارد، ایراد وارد شده است، ایرادی که مدیر کل محیط زیست گلستان آن را یک بحث نظارتی میداند و اعتقاد دارد با توجه به مطالعات انجام شده مشکلی در توسعه این منطقه نیست.
با نگاهی به گذشته نه چندان دور تاریخ در مسیر توسعه آشوراده متوجه میشویم یکی از عوامل محدودیت توسعه این منطقه محیط زیست بوده است، اما با توجه به همراهی محیط زیست برای توسعه این جزیره، میتوان حدس زد جدا از موضوع بازرسی، چه کسانی با توسعه این منطقه موافق نیستند.
پس از تصویب طرح توسعه گردشگری منطقه آشوراده، تعداد معدودی از روزنامههای کشور با نشر مطالبی در مخالفت با توسعه آشوراده در صفحات اول خود مطالبی را عرضه کردند که نشان میداد برخی هرگز نمیتوانند توسعه این منطقه را تحمل کنند.
و پس از اعلام یکی از مقامات سازمان بازرسی کشور مبنی بر ایراد در نحوه واگذاری این جزیره دوباره آن نشریات و رسانههای جانبی جان دوبارهای گرفتند و باز هم برخلاف میل و خواست دولت و مردم برای توسعه این منطقه قلمفرسایی کردند.
البته جالب اینجا بود که هنوز هیچ اقدامی در این جزیره انجام نگرفته است و البته همه این تحرکات نشان میدهد که مخالفان این طرح با مستمسک قرار دادن خبر اخیر و مخاطرات زیست محیطی تنها به دنبال ابتر کردن برنامه توسعه آشوراده هستند و نمیتوانند تحول این شبه جزیره زیبا را تحمل کنند.
#مخاطرات زیست محیطی بهانهای برای ابتر کردن برنامه توسعه آشوراده
بهترین توصیه به این افراد آن است که به جای اندیشیدن به منافع محدود منطقهای، نگاه خود را به توسعه استان متمرکز کنند که طی این سالها مورد غفلت در توسعه همه حوزهها قرار گرفته و بیش از هر نامهربانی نیازمند توجه ویژه دولتمردانی است که محرومیتهای گلستان را حس کردهاند و در حال هدایت آن به سمت روزهای روشن و امیدوار کننده هستند.
فارس