- تاریخ: 2015-01-11
- شناسه خبر: 592 619 بازدید
آشوراده و دایههایی مهربانتر از مادر
ارکین نیوز- نگاهی به کشورهای پیشرفته و حتی در حال توسعه نشان میدهد که آنها نه تنها از ظرفیتهای موجود برای توسعه و ارزش افزوده اقتصادی بهره میبرند، بلکه حتی سعی میکنند در این مسیر با هزینههای هنگفت ظرفیتسازی کنند و ...
ارکین نیوز- نگاهی به کشورهای پیشرفته و حتی در حال توسعه نشان میدهد که آنها نه تنها از ظرفیتهای موجود برای توسعه و ارزش افزوده اقتصادی بهره میبرند، بلکه حتی سعی میکنند در این مسیر با هزینههای هنگفت ظرفیتسازی کنند و سپس…
«آشوراده» این روزها حس و حال خوبی ندارد، چرا که دایههای مهربانتر چنان از در دلسوزی برایش ندای واحسرتا سر میدهند که گویی در کشور هیچ مشکل زیست محیطی نیست جز این جزیره شمالی!
حکایت توسعه جزیره آشوراده بهانهای بود تا برخی از مخالفان توسعه گلستان رخنمایی کنند، تا این استان شمالی بداند که بخشی از مولفههای توسعهنیافتگی خود را باید در خارج از مرزهای جغرافیایاش جستوجو کند.
نگاهی به کشورهای پیشرفته و حتی در حال توسعه نشان میدهد که آنها نه تنها از ظرفیتهای موجود برای توسعه و ارزش افزوده اقتصادی بهره میبرند، بلکه حتی سعی میکنند در این مسیر با هزینههای هنگفت ظرفیتسازی کنند و سپس با برنامهریزیهای تبلیغی آن ظرفیت مصنوعی را چنان به افکار عمومی معرفی کنند که سیل بازدیدکنندگان و گردشگران راهی این منطقه میشوند و اینگونه درآمدزایی نیز میسر میشود.
اما در این ملک داستان واژگونه است، نه تنها از ظرفیتهای موجود بهره نمیبرند، بلکه آنچنان رفتاری به خرج میدهند که داشتههای شما گویی از معایب شما محسوب میشود، تا بدانجا که شاید گمان کنید اگر آن را نداشتید، بهتر بود.
وقتی حسن روحانی رئیس جمهور دولت تدبیر و امید، برنامههای خود را در سفر به گلستان مرور میکرد، احتمالا با خود گمان میکرد این سفر به معنای شکستن قفل توسعه گردشگری آشوراده است و میتواند با خبر خوش توسعه این منطقه، مردم این دیار را به آیندهای بهتر خشنود و امیدوار سازد.
به نام میانکاله به زیان آشوراده هر چند قضاوت در مورد آینده مصوبه توسعه آشوراده زود است و به گفته برخی از مسئولان، هنوز این پروسه وارد فاز اجرایی نشده اما باید پذیرفت که گلستان طی این سالها از عاملی به نام محیط زیست و افراد به اصطلاح دلسوز آسیبهای فراوانی دیده است.
طی سالیان گذشته هیچ پروژهای در این دیار فقرزده نبود که طرح شود و ردپای محیط زیست برای توقف آن احساس نشود، استانی که هم دریا دارد هم جنگل دارد، هم کوه دارد و اینکه بخش عمدهای از آن را بیابان و زمینهای لم یزرع تشکیل میدهد، اما این برگهای سبز و خوشنما گویی نفرین سیاه فقر را بر وجود این منطقه شمالی حک کرده است.
در هر جای این استان شمالی هم که بخواهید پروژهای تعریف کنید، گویی همه حیوانات و وحوش عالم، گلستان را مقصد خود انتخاب کرده و آن جا زیستگاه آنهاست و گویی هیچ جایی هم در این کشور و دنیا شرایط این منطقه را ندارد، در حالی که اگر چشمهای خود را بهتر به اطرافمان باز کنیم، متوجه خواهیم شد در بسیاری از مناطق به مراتب زیست محیطیتر از گلستان در داخل کشور و دنیا، بسیاری از اتفاقات توسعهای رخ داده است.
فریاد زیست محیطی برای همسایه، سکوت در قبال سواحل تاراج رفته جالب این است که این به اصطلاح دلسوزی زیستمحیطی از سوی استان همسایه نیز به اشکال گوناگون طرح میشود و البته کسی نیست بگوید، شما که این قدر به فکر محیط زیست هستید، چرا سواحل و منابع طبیعی خود را در معرض تاراج قرار دادهاید و در مورد آن سکوت پیشه کردهاید.
حتی این بخش از منتقدان توسعه آشوراده، با ذکر جزئیاتی از حیات زیستی شبه جزیره میانکاله تلاش میکنند وانمود کنند که آشوراده بخشی از این زیستگاه طبیعی است و همین شرایط در این جزیره وجود دارد، در حالی که مستندات میگوید به هیچوجه اینچنین نیست.
به جرات میتوان گفت ساختار آشوراده یک ساختار مسکونی است و این محیط سالهاست که عاری از حیات وحش است، برخلاف این منطقه، میانکاله، یک محیط ۱۰۰ درصد زیستمحیطی است و باید محیط زیست ضمن حفظ ساختار آن، برنامههای حفاظتی خاص را در آن به اجرا بگذارد. مدیریت دوگانه سیاسی و زیست محیطی آفت توسعه آَشوراده البته شاید این نوع نگاه به جزیره آشوراده، ناشی از مدیریت دوگانهای باشد که در این جزیره حاکم است، چرا که خود آشوراده و بخش عمدهای از شبه جزیره میانکاله از نظر سیاسی متعلق به گلستان هستند، اما از دیرباز به دلیل قرار گرفتن این مناطق در محدوده مدیریتی محیط زیست مازندران، این حس مالکیت را در همسایه شمالی ایجاد کرده که تصور کند اگر میانکاله نمیتواند توسعه یابد، پس آشوراده هم نباید تحولی را تجربه کند.
همین سنگاندازیها حال چه از بیرون استان و چه از داخل، موجب شده تا آشوراده همچنان به عنوان جزیرهای با قابلیت فوقالعاده برای توسعه متروک بماند و هیچ سودی را عاید استان نسازد.
تصور کنید اگر ۱۰ سال گذشته، پروژه توسعه این منطقه وارد فاز اجرایی میشد، چه تحول شگرفی در استان و منطقه انجام میگرفت و چه بسا رئیس جمهور در سفر اخیر خود این جزیره را منطقه آزاد اعلام میکرد و این منطقه فقیر و محروم طعم توسعه اقتصادی را میچشید.
این مسئله آن چنان حائز اهمیت است که «آیتالله سیدکاظم نورمفیدی» نماینده ولی فقیه در استان، از این جزیره به عنوان شاهراه توسعه استان نام برده و در سفر اخیر دولت تدبیر و امید به گلستان، بخش مهمی از سخنان خود را به موضوع آشوراده اختصاص داده بود.
فرماندار شهرستان بندرترکمن با اشاره به اهمیت اجرای طرح توسعه جزیره آشوراده گفت: طرح گردشگری آشوراده در قالب آییننامه طبیعتگردی است و بر این اساس، همه موازین و استانداردهای محیط زیست در منطقه گسترده آشوراده اجرا میشود.
مرجان نازقلچی در گفتوگو با خبرنگار فارس در گرگان اظهار کرد: محیط زیست بر تمامی مراحل اجرای این طرح نظارت دارد و اظهارنظر در مورد مباحث زیستمحیطی منطقه آشوراده به دلیل خلط مبحثی است که نسبت به موضوع میانکاله و آشوراده وجود دارد. منتقدان آشوراده را با میانکاله اشتباه گرفتهاند به گفته وی بسیاری از منتقدان به طرح توسعه آشوراده که بعضا علاقهمند به محیط زیست هستند، محدوده آشوراده را با منطقه حیات وحش میانکاله اشتباه گرفتهاند، در حالی که این دو منطقه از نظر زیست محیطی با هم تفاوت اساسی دارند.
وی اضافه کرد: در این طرح تنها از ۱۰ درصد محیط جزیره برای توسعه استفاده میشود و مطمئنا سازههای احداثی نیز منطبق با بافت زیست محیطی منطقه است.
نازقلچی تصریح کرد: در طرح مورد نظر، پروژههایی با ماهیت زیست محیطی و گردشگری از جمله باغ پرندگان، موزه ماهی، جاده سلامت برای پیادهروی و یا دوچرخه سواری، طرح سالمسازی دریا، کمپینگ موقت با سازههای موقت، سفرهخانه سنتی، ورزشهای آبی و نظایر آن در نظر گرفته شده که بیشتر جنبه طبیعتگردی دارد.
وی خاطرنشان کرد: قرار نیست در این طرح زمینی واگذار شود و دادن مجوزهای بهرهبرداری به بخش خصوصی همگی با نظارت سازمانهای ذیربط بوده و در تمامی مراحل آن نیز سازمان حفاظت محیط زیست نظارت کامل دارد.
فرماندار شهرستان بندرترکمن یادآور شد: برای تدوین این طرح، کار کارشناسی انجام شده و به هیچوجه خلاف مقررات زیست محیطی، اقدامی انجام نمیگیرد.
آشوراده روستایی در مرکز شبه جزیره میانکاله و در شهرستان بندرترکمن واقع است که تنها جزیره ایرانی دریای خزر است، این جزیره طی سدههای گذشته با حفر کانال خزین از جزیره میانکاله جدا شده و دیگر ویژگیهای زیست محیطی میانکاله را ندارد.فارس